Heger předloží vládě novelu o úhradě přeshraniční zdravotní péče

22. 5. 2013 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Česko musí do 25. října zapracovat do zákonů evropská pravidla pro poskytování a úhradu přeshraniční zdravotní péče. Ministr Leoš Heger (TOP 09) předloží ve středu vládě návrh novely s pravidly pro tuto péči v zemích Evropské unie, Evropského hospodářského prostoru a Švýcarské konfederace. Ročně o souhlas s plánovanou péčí v cizině žádá do tří stovek občanů ČR a rok od roku jich ubývá.


Důvodem je jazyková bariéra a pak také to, že léčbu si pacient uhradí v cenách dané země, zatímco zdravotní pojišťovna účet proplatí v cenách tuzemských, které jsou obvykle nižší.

Na plánovanou péči českých pacientů v zahraničí bylo v roce 2010 i 2011 vynaloženo 10,9 milionu korun. Je to minimální procento z celkových výdajů zdravotních pojišťoven, které ze základního fondu na zdravotní péči daly v roce 2011 celkem 216,7 miliardy korun.

Péče v cizině může být neodkladná a plánovaná. Neodkladná je ta, kterou pacient potřebuje, aby se kvůli léčení nemusel vracet do ČR. Plánovaná je ostatní péče, může to být například i taková, na kterou by člověk v tuzemsku příliš dlouho čekal.

Platné normy dosud zakotvují jen to, že ze zdravotního pojištění se pojištěncům uhradí částka, kterou vynaložili na neodkladnou zdravotní péči, jejíž potřeba nastala během jejich pobytu v cizině, a to do výše stanovené pro úhradu v ČR. Další právní úprava způsobu hrazení péče čerpané v zahraničí v českém právním řádu není.

Heger ocenil, že navržená novela jasně vymezuje nárok pojištěnců na náhradu nákladů, které vydali za zdravotní péči v jiných státech EU. V případě ohrožení stability systému veřejného zdravotního pojištění tím, že by služby byly čerpané v nadměrné míře, zakotví novela institut předchozího souhlasu zdravotní pojišťovny. Souhlas bude nutný u služeb, které vymezí nařízení vlády.

Zdravotní služby, pro které bude potřeba souhlasu, nemají tedy podle návrhu být vyjmenované v zákoně. Vláda tak bude moci pružně reagovat na změněné podmínky a finanční rizika.

Materiál zakotvuje podle požadavku EU také vnitrostátní kontaktní místo, které poskytne informace o možnosti čerpání zdravotních služeb v zemích EU. Podle současného znění návrhu by jím bylo Centrum mezistátních úhrad, ve variantách byly zdravotní pojišťovny či ministerstvo zdravotnictví.

V návrhu je vymezen také proces vydávání povolení, které zajišťuje úhradu služeb čerpaných na území jiných členských států Evropské unie, Evropského hospodářského prostoru a Švýcarské konfederace.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?