Heger přičítá kritiku od komory její špatné komunikaci a nezájmu

27. 5. 2011 8:33
přidejte názor
Autor: Redakce
Špatné komunikaci a možná i nezájmu o to, které reformní návrhy jsou aktuální, přičítá ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) kritiku, kterou utržil od lékařské komory, odborů a dalších devíti menších lékařských organizací.


Vydaly stanovisko Sebeobrana lékařů, v něm ve 12 bodech odmítly Hegerovy plány. Podle Hegera lékaři vyšli z textu, kterým v půli dubna otevřel na konferenci ČLK v Průhonicích diskusi. Od té doby ho lékaři o setkání nepožádali.

„Musím vznést ostrý protest. Zásadně nesouhlasím s tvrzením, že s lékaři ministerstvo nekomunikuje,“ řekl Heger ČTK v reakci na kritiku, že ministerstvo ani vláda neberou v potaz připomínky lékařů k reformě.

Podle mluvčího Vlastimila Sršně se lékaři ohrazují proti opatřením, která nemá ministerstvo v úmyslu prosazovat. „Nehájí pacienty, ale své finanční jistoty, nehledě na ekonomický stav země, svou nedotknutelnost na trhu a jistotu práce, i když se ukáže jako nadbytečná,“ sdělil Sršeň ČTK.

„Standardem podle ČLK je jistota smluvního vztahu bez kontroly, zda lékař léčí, jak má,“ zhodnotil kriticky vystoupení lékařů prezident Svazu zdravotních pojišťoven Jaromír Gajdáček.

Ministr potvrdil, že většina z 12 bodů v diskusi s lékaři zazněla. „Ale jestli dva nebo tři jsou teď v našich návrzích, tak je to hodně. Vše ostatní odsouváme,“ řekl. V aktuálních návrzích pro sněmovnu není poplatek 200 korun u specialisty, když přijde pacient bez doporučení praktika. Vypadla také generická preskripce, nepočítá se tedy s tím, že by lékaři psali místo názvu léku jen účinnou látku.

V návrzích není ani posílení zdravotních pojišťoven v tom smyslu, že by mohly vypovídat smlouvu lékařům bez udání důvodu. Podle Hegera se nyní diskutuje, jak upravit další vztah lékařů a pojišťoven, až skončí platnost smluv. „Pokud se to bude upravovat, musí to být férové oboustranně - pro lékaře, který investoval do ordinace, i pro pojišťovnu,“ uvedl.

Podle ministra nemůže lékař počítat s doživotní smlouvou, medicína se mění, některé obory jsou potřebnější. Pojišťovna má mít možnost měnit síť, ale tříletá výpovědní lhůta pro lékaře a pětiletá pro nemocnici v návrzích nejsou. Naopak na pojišťovny chce ministr uvalit více povinností a sankce.

Heger nechystá ani změnu ve výběru poplatků, zůstanou příjmem lékařů. Ministr chtěl, aby byly příjmem pojišťoven, prý jako ochranu pro lékaře s větším počtem „chudých“ pacientů, kteří neplatí. „ČLK si ani nevyslechla, jak to myslíme. Rozhodně jsme nehodlali zvýšit administrativní zátěž pro lékaře a nemysleli jsme to vůbec proti nim,“ zdůraznil.

Podle ministra měl Kubek požádat o schůzku, když mu tolik věcí nebylo v reformě jasných. „Z ministerstva se kouří, jak všichni pracují. ČLK musí být aktivnější, chce-li dění sledovat,“ shrnul.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?