Heger prý ustoupil od plánu převést na Prahu čtyři nemocnice

29. 5. 2013 8:22
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) nepředloží plán převést ze státu na Prahu čtyři pražské nemocnice, uvedl iDnes.cz s tím, že ministr tím splní jednu z podmínek chystané spolupráce TOP 09 a ČSSD ve vedení města po rozpadu pražské koalice TOP 09 a ODS.


Hegerovo rozhodnutí potvrdil ČTK šéf jeho kabinetu Jan Růžička.

„Myslím, že v tento moment to už není na pořadu dne,“ řekl serveru Heger. Nemocnice by se musely převést na hlavní město zákonem a do toho se podle Hegera nemá smysl pouštět.

O převod nemocnic na hlavní město usiloval bývalý pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS). Právě nejasná situace na magistrátu může být jedním z důvodů, proč Heger ustoupil od záměru převést na Prahu čtyři nemocnice. „Protože Praha neví, co chce (a my nevíme, kdo je Praha), vzkázal ČTK prostřednictvím SMS ministr.

Předseda sněmovního zdravotního výboru a bývalý šéf pražské ODS Boris Šťastný ČTK řekl, že ve volebním programu ODS, ani v žádném ze dvou programových prohlášení obou dosavadních koalic ODS na pražském magistrátu nebylo jediné slovo o převodu Nemocnice Na Homolce, porodnice v Podolí, ani bohnické psychiatrické léčebny. „Tyto snahy byly vždy sólovou hrou exprimátora Svobody,“ zdůraznil.

V programových dokumentech se podle Šťastného hovořilo jen o převodu oddlužené Nemocnice Na Bulovce. „Já vnímám, že v této ekonomicky nestabilní době, navíc rok před volbami, je to obtížně realizovatelný projekt,“ uvedl Šťastný, který prý s Hegerovým rozhodnutím plně souhlasí.

Původní plán byl, že se na Prahu převede s Bulovkou ještě Thomayerova nemocnice, ale nic víc. „Problém spočíval v tom, že magistrát měl původně zájem o Bulovku, ale chtěl ji převést po masivním zainvestování, a to my jsme v současném stavu nemohli udělat,“ řekl serveru ministr.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?