Heger: Půl miliardy za poplatky mohly dát kraje na platy lékařů

5. 1. 2011 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Půl miliardy korun, které kraje utratily hrazením regulačních poplatků za pacienty, mohly dát na zvýšení platů lékařů. Píše se to v materiálu ministerstva zdravotnictví, který analyzuje akci Děkujeme, odcházíme. S dokumentem v úterý jednomyslně souhlasilo předsednictvo TOP 09.


„Plně podporujeme kroky ministra zdravotnictví Leoše Hegera, jelikož směřují ke stabilizaci poskytování zdravotní péče v ČR,“ citoval usnesení předsednictva první náměstek strany a ministr financí Miroslav Kalousek.

V písemném stanovisku zaslaném Právu pak předsednictvo TOP 09 konstatuje, že „současná situace je způsobena především dlouhodobou politickou neochotou řešit zásadní problémy financování českého zdravotnictví“.

„Nevoláme v materiálu, je krize, do zbraně, ale budeme klidně a věcně jednat,“ řekl Právu náměstek ministra Vladislav Pavelka (TOP 09). Informoval, že materiál obsahuje analýzu odchodu lékařů, tedy kolik, kde a z jakých oborů odcházejí, a říká, že v nejbližší době budou zahájena jednání s kraji, poskytovateli péče i pojišťovnami o tom, jak bude péče o pacienta zajištěna.

Právu se podařilo část analýzy získat. Píše se v ní, že od roku 2000 došlo k nárůstu celkových výdajů na zdravotnictví v ČR téměř o sto procent. A vůči roku 2005 o třicet procent. V případě odchodu 3,5 tisíce lékařů se dostane české zdravotnictví do kapacit roku 2000.

„Dnes v nemocnicích působí 18 592 lékařů (přepočteno na celé úvazky), v roce 2000 jich bylo 15 443. Při avizovaném počtu odchodů lékařů se sníží stavy jen málo pod úroveň 2000,“ píše se v dokumentu.

Ze 191 nemocnic je pouze v deseti případech zřizovatelem ministerstvo zdravotnictví, ve 35 procentech kraje, ve 14 obce a ve zbytku jde o soukromý sektor.

„Lékařům přidat v požadované výši nelze. Materiál neobsahuje ani krizový scénář proto, že nepředpokládáme krizi. Těžiště řešení situace je na provozovatelích nemocnic,“ uzavřel Pavelka.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?