Heger stopl kongresovou turistiku. Lékařům se teď smějí

14. 6. 2011 8:27
přidejte názor
Autor: Redakce
Velké farmaceutické firmy by měly i nadále platit lékařům cesty na zahraniční kongresy. Nařízení, které zavedl ministr zdravotnictví Leoš Heger a podobnou praxi jim zakázal, doktorům z fakultních nemocnic výrazně ztížilo možnost dostat se k nejčerstvějším informacím. Tak odpovídá na otázky Aktuálně.cz přednosta kardiocentra Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) Jan Pirk.


V rozhovoru také řekl, že některým jeho kolegům z fakultních nemocnic se již doktoři z menších nemocnic, pro které nařízení ministra neplatí, posmívají, že na kongresy nejezdí.

Aktuálně.cz Myslíte si, že nařízení, kterým chce ministerstvo omezit kongresovou turistiku, je špatné?

Nařízení omezit kongresovou turistiku je zcela jistě na místě. Je však nutno zcela zásadně odlišit kongresovou turistiku od účasti na kongresech. To jsou dva zcela rozdílné pojmy.

Zatímco kongresová turistika je zcela jistě zneužívání veřejných financí a měla by být zakázána, účast na dobrých mezinárodních kongresech, nemluvě o aktivní účasti, je nezbytnou součástí postgraduálního vzdělávání lékařů.

Chceme-li mít medicínu na skutečně mezinárodní úrovni, je nezbytné, aby naši lékaři, a zvláště z těch pracovišť, která zodpovídají za pregraduální a postgraduální výchovu, měli kontakt se zahraničím.

Tím získávají nejen poslední poznatky, které pak mohou přenášet do české medicíny, ale osobními kontakty s předními odborníky ze světa mají možnost vysílat mladé lékaře na jejich pracoviště. Ti tak získávají nejen špičkové medicínské vzdělání, ale i zkušenosti ze života ve vyspělých zemích světa.

A.cz: Je v současné době běžné, že se toto nařízení porušuje?

Jsem přesvědčen o tom, že to běžné není.

A.cz: Pokud se omezí cesty lékařů na zahraniční kongresy, jaké to můžete mít důsledky?

Je nepochybné, že k udržení kroku se světovou medicínou nesmí být lékařům ztížen přístup k nejčerstvějším informacím. Z praxe vám již mohu říci jeden anekdotický příběh. Vedoucí jednoho velkého anesteziologicko-resuscitačního oddělení, která přednáší v rámci postgraduálního vzdělávání anesteziologům z okresních a městských nemocnic, mi řekla, že po poslední přednášce jí kolegyně a kolegové řekli: „Tak, tys nám teď přednášela, a protože ty teď nikam nepojedeš, tak my ti z příštího kongresu přivezeme materiály, abys věděla, co je nejnovějšího ve světě“.

A.cz: Kdybyste byl v kůži ministra, zrušil byste toto nařízení?

Celý rozhovor najdete a serveru Aktuálně.cz nebo ZDE.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?