Heger: Tarify nejsou pro výši platu zásadní

25. 8. 2010 8:28
přidejte názor
Autor: Redakce
Podle ministra zdravotnictví Leoše Hegera nebudou mít změny tarifních tabulek na platy ve zdravotnictví tak zásadní vliv jako propad zdravotních rozpočtů o 10 miliard korun.


Změny tarifů by podle ministra naopak uvolnily prostot pro ostatní složky mezd. „Hlavním problémem zdravotnictví pro příští rok nejsou tarifní tabulky, ale propad zdravotnického rozpočtu o 10 miliard,“ uvedl Leoš Heger, „55 – 60 % platu lékaře tvoří tarif, zbytek jsou předčasy a nadtarifní složky. Platová výše není dána jen výší tarifu, ale schopností naplnit nadtarifní složky.“ Navíc výše platů ve zdravotnictví je závislá na hospodaření nemocnic a platbách pojišťoven.

Reakci odborů respektujeme

S návrhem na změnu platových tabulek a snížením základních platů zásadně nesouhlasí odbory, které dokonce hrozí stávkovou pohotovostí (viz Odbory odmítají změnu v odměňování, hrozí stávkovou pohotovostí).

Ministr uvedl, že reakci odborů sice respektuje, je však třeba se podle něho spíše soustředit na vyrovnání propadů rozpočtů o 4 %. Toho je možné dosáhnout z vnitřních zdrojů zvýšením efektivity.

Změna vzdělávání

Navrhované omezení nebo úplné zrušení růstu základního platu podle let praxe mohlo podle Leoše Hegera vést k lepšímu oceňování mladých lékařů.

„Ministerstvo zdravotnictví má navíc v současnosti připravenou vyhlášku, která upraví stávající nevyhovující systém postgraduálního vzdělávání mladých lékařů,“ uvedl ministr.

Narozdíl od odborů se neobává příliš velkého odlivu mladých a kvalitních lékařů do zahraničí. Požadavky LOK v rámci výzvy Děkujeme, odcházíme považuje za současné situace za nereálné.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?