Heger ubírá: zrušíme asi 6 tisíc lůžek

4. 4. 2011 8:35
přidejte názor
Autor: Redakce
Lůžka se rušit budou: ale pozvolněji a méně. Během tří let by mělo z českých nemocnicích zmizet zhruba 6200 lůžek, tedy zhruba deset procent lůžek. Z toho polovina by se měla převést na lůžka následné péče.


Restrukturalizace lůžkového fondu proběhne pomaleji, než se předpokládalo. Původní číslo deset tisíc, o kterém se již několik měsíců v souvislostí s rušením lůžek hovoří, se ukázalo jako přehnané. Na základě prvních analýz se zdá, že lůžek ubude méně: zhruba 6200.

A rozhodně nebudou zrušena v jednom roce. Poslední lůžka by měla zmizet za tři roky. Nové údaje o chystané restrukturalizaci zveřejnil mi ministr zdravotnictví Leoše Heger v Otázkách Václava Moravce. I když, jak jedním dechem dodal, ideální by skutečně bylo, kdyby lůžek ubylo celých deset tisíc.

„My bychom lůžka rádi redukovali, ale rozumně, postupně, v několika letech. … Já si myslím, že k těm 10.000 už nedojde. My se chystáme dělat škrty i ve fakultních nemocnicích a chtěli bychom skončit někde na deseti procentech a z toho asi pět procent se snažit převést do následných lůžek,“ upřesnil Heger na ČT.

Pirk s Klenerem se restrukturalizace zastali

Akutních lůžek je nyní v českých nemocnicích asi 62.000, zatímco lůžek následné péče asi 7000. Podle onkologa Pavla Klenera je přeměna na lůžka následné péče více než žádoucí. Kardiochirurg Jan Pirk podotkl, že poměr lůžek by měl oproti současnosti být obrácený.

Podle Klenera by mělo spolu s rušením akutních lůžek ruku v ruce jít i posílení ambulantní péče a takzvané jednodenní chirurgie, kdy pacient po zákroku odchází domů, případně je hospitalizován nejvýše do dalšího dne. „Je to ekonomičtější i výhodnější pro pacienta,“ uvedl Klener.

Heger se pozastavil také nad financováním různé péče. Podle něj je třeba, aby se platby za jednotlivé zákroky v různých nemocnicích začaly vyrovnávat.

„Takže já tím chci říct, že ten problém není jenom lůžcích, ale ten je v těch drahých pacientech a v tom, jestli jsou drazí oprávněně, nebo neoprávněně,“ doplnil Heger.

Horák: Je to nezbytné

Restrukturalizace je nezbytná i pole šéfa Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) Pavla Horáka. Podle něho existují oddělení, kde je obsazenost jen asi poloviční.

„ Především je třeba zrušit lůžka, která jsou prázdná. Jsou obory v České republice, které mají průměrnou obložnost 50 % procent, to znamená, že zřejmě někde lůžka k bezbolestné redukci jsou,“ uvedl Horák a dodal, že další lůžka by měla skončit v psychiatrických léčebnách.

Dalších 20 procent lůžek by podle něho mohlo být zrušeno, pokud nebudou obsazena lidmi, kteří by měli být v domovech důchodců. Tam prý ale odmítají být, protože je to pro ně dražší.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?