Heger vytáhl proti předraženým nákupům

28. 2. 2011 7:50
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministr zdravotnictví Heger chce do zakázek zapojit menší firmy. Nákupy přístrojů jsou předražené, nemocnice mohou ušetřit třetinu.


Nemocnice přímo řízené ministerstvem zdravotnictví, mají radikálně změnit způsob, jakým zadávají veřejné zakázky. Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) jim koncem ledna nařídil, aby při nákupech přestaly používat služby generálního dodavatele, takzvaného kompletátora.

Na problém s předraženými nákupy přístrojů od generálních dodavatelů v minulosti HN opakovaně upozorňovaly. Hegerovo nařízení se týká nejen všech fakultních nemocnic, ale i pražské Homolky, IKEM a dalších zařízení.

Cílem ministerstva je výrazně zlevnit nákupy přístrojů a umožnit, aby výběrová řízení nebyla jen formální, ale skutečně se v nich soutěžilo. „V posledních letech se kompletátorské firmy velmi rozmohly a ukázalo se, že to není optimální, že si účtují vyšší ceny. Proto jsme řekli, že bude upřednostňováno, aby ty zakázky byly rozdělovány,“ vysvětlil HN Heger.

Pokud jeho nařízení začnou nemocnice skutečně dodržovat, mohou díky přímému nákupu od dodavatelů ušetřit miliony korun. V celé republice mohou úspory podle odhadu expertů dosáhnout až miliardy korun ročně.

Z auditu, který pro ministerstvo financí provedla společnost Deloitte, vyplývá, že například tomograf na principu nukleární magnetické rezonance kupovaný přes kompletátorskou firmu je v průměru o třetinu dražší, než pokud ho dodává přímo výrobce. „Menších firem se přihlásí víc a budou soutěžit o cenu. To samozřejmě konečnou hodnotu zakázky stlačí dolů,“ řekl mluvčí ministerstva Vlastimil Sršeň.

Kompletátorské firmy například u zdravotnické techniky zajišťují nejen nákup samotného přístroje, ale také veškerý servis s tím spojený - postaví budovu, zajistí do ní počítače, napojení na inženýrské sítě nebo proškolení obsluhy. „Kompletátor část těch věcí dělá sám a na část prací najímá jiné firmy,“ vysvětluje Sršeň.

Tuzemský trh se zdravotnickými přístroji rozdělily čtyři firmy: Transkontakt-medical, Puroklima, Hospimed a Hypokramed.

Kontrola bude za čtvrt roku

„Výběrových řízení bez nich je jako šafránu. Je to boj, pokud se nemá účastnit kompletátor,“ popisuje realitu posledních let lékařka a senátorka Alena Dernerová, která v minulosti upozornila na předražené nákupy přístrojů v severočeské Krajské zdravotní.

Zda jednotlivé nemocnice Hegerovo nařízení dodrží a praxi při zadávání zakázek změní, se potvrdí až v následujících měsících. „Tak za čtvrt roku bychom si nechali udělat zprávu z nemocnic a zkontrolovali, jak příkaz plní,“ řekl Heger.

V praxi se ale podle něj již objevují „první vlaštovky“, tedy zrušení zakázek tam, kde se o ně ucházela jen jedna firma. Pokud by i přes nařízení ministra Hegera nemocnice dál platily kompletátorské firmy, mohou mít potíže.

Nákupy z peněz unie chystá VFN

„Pokud by byl využit generální dodavatel, budeme to přísně sledovat. Zatím máme signály, že tento institut nikdo nepoužil,“ slibuje ministr. Ředitelům může snížit odměny, nebo je odvolat.

Celý článek si můžete přečíst na serveru iHNED.cz nebo ZDE.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?