Hegerova novela ve finále. Tak změní péči o vaše zdraví

2. 9. 2011 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Poslanci v pátek s největší pravděpodobností stvrdí změny, které české zdravotnictví za více než dvacet let nezažilo. Budou hlasovat o malé novele ministra Leoše Hegera, kterou do sněmovny vrátil Senát.


Opačným směrem poputují další reformní zdravotní zákony. Stačí, aby pro ně zvedli poslanci v pátek ruku.

Hegerovy zákony mají po letech zbořit zavedené pořádky.

Tak třeba - zavedení nadstandardů - zlegalizování toho, co je dnes mnohdy běžné, připlácení si za kvalitnější péči. V počátku by pacienti mohli dostat za peníze lepší klouby, čočky nebo sádru.

Podle opozice tím chce Heger jen rozdělit péči pro bohaté a chudé. A také kvůli tomu sociální demokracie připravuje ústavní stížnost.

Heger taková slova odmítá a říká: „Chceme reformu bez sopečných výbuchů a otřesů.“

Dražší léky i poplatek v nemocnici

První reformní balík však také zavádí elektronické aukce nebo nový systém DRG, díky kterému dostanou nemocnice za stejnou péči stejně peněz.

Pacienti však především pocítí zvýšení poplatku za den v nemocnici ze 60 na 100 korun. Nově budou muset platit za léky do 50 korun nebo za podpůrné a doplňkové přípravky.

Lékárny navíc nebudou moci lákat na třicetikorunové slevy. Na druhou stranu ale právě v lékárnách nebudou pacienti již platit třicet korun za každou položku receptu, ale za celý recept.

Díky těmto změnám má Hegerův resort ušetřit v příštím roce zhruba osm miliard korun. Zhruba stejná částka ale odteče zvýšením DPH a platů lékařů a zdravotních sester.

A pokud ani plánované úspory nebudou stačit? „Uskromníme se,“ říká Heger. „Kasičku máme jenom jednu a ta není bezedná,“ prohlásil pro Aktuálně.cz.

Kritika jde i z Úřadu vlády

Hegerovy změny však nekritizuje jen opozice, ale i lékaři nebo vládní zmocněnkyně pro lidská práva Monika Šimůnková.

Celý článek najdete na serveru Aktuálně.cz nebo ZDE.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?