Hegerova reforma: vyšší poplatky i jejich nové rozdělování

8. 4. 2011 8:35
přidejte názor
Autor: Redakce
Zvýšení některých regulačních poplatků, větší role i zodpovědnost managementu pojišťoven i zeštíhlení kontrolních orgánů: tak nějak vypadá dlouho očekávaná reforma zdravotnictví, kterou ministr Leoš Heger včera představil.


Balík reformních zákonů, které včera ministra přiblížil veřejnosti se dotkne všech subjektů v zdravotnickém systému.

Změny připravil jak pro poskytovatele péče, tak i zdravotní pojišťovny a pacienty.

Je pravděpodobné, že mnohé úpravy se líbit nebudou.

Mírně totiž zvyšují spoluúčast pacientů, zavádí nové fungování i kontrolu zdravotních pojišťoven a zasahují i do chodu poskytovatelů péče.

Nové přerozdělení poplatků

Největší úpravy přinese velká novela zákona č. 48/1997. Mění často kritizované nerovnosti ve vybírání regulačních poplatků. Ty se nově stanou příjmem celého systému pojištění.

„Pokud je cena za vyšetření nyní třeba 300 korun, lékař, který vybere zároveň poplatek, dostane od pojišťovny 270 korun. Dojde tak ke zrovnoprávnění lékařů, a to nejen praktických pro dospělé a dětské, ale také těch ze sociálně slabších oblastí, kteří tolik poplatků nevyberou,“ vysvětlil důvody pro změnu náměstek ministra pro zdravotní pojištění Petr Nosek.

A pro některé praktické lékaře jsou přichystány i další změny. Součástí smlouvy registrujících praktiků a nemocnic s pojišťovnou by nově byla povinnost účastnit se zajištění lékařských pohotovostí, jež organizuje kraj.

Balík změn o pojišťovnách

Velké změny Heger přichystal i pro zdravotní pojišťovny. Nově tak klienti nebudou moci střídat zdravotní pojišťovnu kdykoliv budou chtít. Bude stanoveno pevné datum a pacient bude moci k jiné pojišťovně odejít jednou za rok. Důvodem je lepší predikce výběru zdravotního pojištění.

Další změnou, již chce Hegerův úřad prosadit, je převedení zdravotních pojišťoven na neziskové subjekty. Pro všechny by měl navíc od roku 2013 platit pouze jeden zákon místo stávajících dvou.

Ministerstvo chce také zvýšit dohled nad zdravotními pojišťovnami, vyžádá si od nich větší množství údajů ke kontrole.

Role managementu bude posílena, zároveň ale věcný záměr zákona počítá se zavedením právní odpovědnosti.

Nově by pojišťovny dostaly možnost regulovat síť, mohly by vypovídat smlouvy se zdravotnickým zařízením a bylo by na nich, zda uzavřou smlouvu se zařízením, které uspělo ve výběrovém řízení - nyní mu smlouvu dát musejí.

Pojišťovny by vypisovaly soutěž na dodávky péče a v aukcích hledaly nejlevnější dodavatele léků. Měly by jako nyní nemocnice seznam vysoutěžených léků, které by museli lékaři v ambulancích předepisovat.

Odpovědnost i pro pacienty

Reforma zvýší i spoluúčast pacientů, i když jak zdůrazňuje ministerstvo, rozhodně nepůjde o výrazné navýšení.

Lidé by měli začít platit za návštěvu ambulantního specialisty bez doporučení praktických lékařů 200 korun. O této změně bude ještě koalice jednat, zejména prý o definování výjimek.

Devadesát korun zaplatí ten pacient, který se nechá ošetřit u praktického lékaře, u něhož není registrován.

Nově také bude upravena legislativa, která umožní vyřazení tak zvaných levných léčivých přípravků, pravděpodobně s ohledem na obsah účinné látky. Konkrétnější diskuse ale budou ještě probíhat.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?