Hegerovy škrty nás pošlou do červených čísel, tvrdí ředitel nemocnice Roman Prymula

9. 12. 2011 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Kvůli krizi připravuje ministr zdravotnictví nový plán úspor na rok 2012. Nemocnice se toho obávají. Jak tedy finance řešit? A jak zajistit zachování kvality a dostupnosti lékařské péče? Šéf královéhradecké fakultní nemocnice Roman Prymula odpovídal v on-line rozhovoru na ihned.cz.


Ministr Leoš Heger chystá pro příští rok nové škrty ve zdravotnictví. Očekává totiž propad v příjmech ze zdravotního pojištění. Na škrty mohou doplatit i pacienti. Příští rok se jim může stát, že je nemocnice i ordinace začnou odmítat či odkládat operace. V krajním případě si pacienti budou dokonce muset platit některé výkony dosud hrazené pojišťovnami.

Jak velké škrty budou, záleží na ekonomickém vývoji v Evropě i v Česku. Připraveny jsou tři varianty. Nejmírnější začne platit od ledna. K lékařům podle ní poputuje ze zdravotních pojišťoven o čtyři miliardy korun méně než letos.

Podle zdravotníků je ale likvidační už současná „optimistická“ vyhláška. Ambulantní lékaři napříč odbornostmi hrozí, že se zhorší dostupnost péče. Nemocnice zase varují, že skončí v červených číslech.

„Máme spočítáno, že náš minus bude kvůli vyšší DPH, růstu platů a nižším úhradám v ambulantním sektoru v řádu několika set milionů korun. Neumím si představit, že bychom přežili, pokud by se to ještě zhoršilo,“ řekl Roman Prymula, ředitel Fakultní nemocnice Hradec Králové. Dodal, že doufá, že ministerstvo zdravotnictví ještě do konce roku zapracuje připomínky nemocnic.

Celý on-line rozhovor najdete na serveru iHNED.cz nebo ZDE.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?