Hejtman Martínek: Konec boje, který se nikdy nekonal

4. 7. 2011 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
"Nové vedení kraje přistupuje ke svému majetku s maximální možnou hospodárností a nemíní z této skutečnosti ustoupit!"


Nebyla a není pravda, že nemocnice a Pardubický kraj bojovaly proti soukromým investorům. Jedná se o nepodložená tvrzení některých jedinců či novinářů.

Nevýhodné smlouvy

Pardubický kraj bojuje a bude bojovat proti tomu, aby smlouvy s kýmkoliv byly pro nemocnice jednostranně nevýhodné, a to jak právně, tak zejména ekonomicky. Nové vedení kraje přistupuje ke svému majetku s maximální možnou hospodárností a z této skutečnosti nemíní žádným způsobem ustoupit.

Pozoruhodné na celé situaci je, že celá řada lidí má plnou pusu řečí o tom, jak se špatně hospodaří s veřejným majetkem a jak je tento majetek zneužíván. Když však kraj usiluje o narovnání nevýhodných smluvních vztahů se soukromými subjekty, stane se okamžitě terčem různých dezinformací a účelových útoků.

Ujišťuji veřejnost, že nové smlouvy, které se v této chvíli připravují, budou zcela jistě ekonomicky výhodnější, než byly ty dosavadní. Zároveň budou obsahovat klauzuli, která umožní ve stanoveném čase nemocnicím převzít zdravotnickou péči do své režie, pokud uzná, že se jedná o ekonomicky výhodnější postup. Více se za situace, kdy existují platné smlouvy uzavřené v minulém období, nemohlo dosáhnout.

Nedořešená zůstává pouze smlouva se společností Multiscan. Především proto, že již uzavřené podmínky Multiscan jednostranně zrušil a přes opakované žádosti kraje žádný návrh, o kterém by se dalo diskutovat, nepředložil. Musíme se tak řídit dosavadními smlouvami, které jsou pro Pardubický kraj nepříznivé.

Nicméně za to se nemohu zlobit na představitele Multiscanu, ale na bývalé zodpovědné pracovníky pardubické nemocnice a kraje, kteří takto jednostranně nevýhodné smlouvy a právní paskvily uzavřeli. Je logické, že soukromník, který má v rukou takové smlouvy, se jich nerad vzdává. Přesto, že s těmito smlouvami zcela kategoricky nesouhlasíme a nikdy bychom je nepodepsali, obsah dodržujeme, o čemž svědčí i předpřipravené investice do Pardubické krajské nemocnice.

Příčinou zadlužení nemocnic není, jak tvrdí pan poslanec Čechlovský, nákup drahých přístrojů. Jedná se o naprosto nezbytné vybavení pro každou nemocnici, natož pak krajskou. Cenu těchto přístrojů a jejich technické parametry jsem nechal osobně prověřit nezávislými experty, jako například současným ministrem zdravotnictví, a byl jsem ujištěn, že obě zařízení jsou na velmi dobré úrovni.

Je všeobecně známo, že jejich finanční návratnost je vysoká nejen u soukromníků. Stejné ekonomické pravidlo přece musí platit i pro krajské nemocnice. Nemocnice se sice krátkodobě zadluží, nicméně z hlediska životnosti přístroje se jedná o vysoce ziskovou záležitost.

Příčinu zadlužení nemocnic jednoznačně zdůvodňují audity, které si Pardubický kraj nechal udělat renomovanými firmami. Závěry z těchto auditů nám ukazují cestu, jak zlepšit ekonomiku nemocnic. Například upozorňují na velké možnosti úspor při centrálním nákupu léčiv a zdravotnického materiálu.

Neoddiskutovatelnou pravdou rovněž je, že výnos od zdravotních pojišťoven tvoří rozhodující část příjmu nemocnic, které jsou dány úhradovými vyhláškami.

Nehledejme boje

Audit ukázal, že nemocnice v Pardubickém kraji díky stávající vyhlášce, kterou stanovuje vláda, přicházejí ročně až o 120 milionů korun.

Shrnuto a podtrženo: Nehledejme boje, které neexistují, ale snažme se konstruktivně přistupovat k hledání východisek.

Pokud vláda České republiky nenastaví jasná a férová pravidla pro všechna zdravotnická zařízení, tak jakékoliv snahy krajů nepadnou bohužel na dostatečně úrodnou půdu.

Radko Martínek, hejtman Pardubického kraje

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?