Hejtman: Řediteli záchranky bohužel chybí patřičná loajalita

15. 8. 2013 8:18
přidejte názor
Autor: Redakce
Po návratu z dovolené čekalo hejtmana Libereckého kraje Martina Půtu (SLK) nepříjemné překvapení. Mezi ředitelem Zdravotnické záchranné služby Libereckého kraje Stanislavem Mackovíkem (KSČM) a náměstkyní kraje pro zdravotnictví Zuzanou Kocumovou (ZpLK) se během jeho nepřítomnosti na úřadě rozhořel ostrý spor.


Mackovíka popouzí, že by vrtulníky záchranky měly přistávat na krajem vytipovaných místech. Vadí mu ale i příliš časté kontroly z kraje a dohady o výši lékařských platů na záchrance.

„Ataky vůči záchrance mají jeden cíl, tím je ovládnutí rozpočtu záchranky a směřování peněz podle potřeb Změny,“ řekl Mackovík a Kocumovou veřejně napadl, že zdravotnictví vlastně vůbec nerozumí.

Půta: Mackovík to přehnal

Podle hejtmana Mackovík statutární náměstkyni Libereckého kraje Zuzanu Kocumovou napadl nevybíravým a nepřijatelným způsobem. „Neloajalita ke zřizovateli a vedení osobní politické kampaně je pro ředitele příspěvkové organizace kraje nepřípustné,“ sdělil Martin Půta a pokračoval: „Před dvěma týdny bylo svoláno běžné jednání mezi statutární náměstkyní Kocumovou, ředitelem Mackovíkem, vedoucí odboru zdravotnictví krajského úřadu Alenou Riegerovou a za přítomnosti starosty Hamru na Jezeře Milana Dvořáka. Výsledkem byla dohoda a jasné pokyny pro všechny zúčastněné strany. Výsledek jednání, se kterým ředitel Mackovík souhlasil, byl prezentován ve společné tiskové zprávě. Nechápu proto konfrontační styl vyjadřování ředitele Mackovíka a vnímám jeho reakci jako začátek předvolební kampaně do parlamentních voleb,“ dodal Půta.

Kocumová: Je za tím politika

Na kritiku ze strany Mackovíka rovněž reagovala sama náměstkyně Zuzana Kocumová. „Ředitel Mackovík zneužívá záchranku k politickému boji. Volební lídr KSČM se na atraktivním tématu záchranné služby, které by do politiky vůbec nemělo být zatahováno, snaží útočit na politické soupeře,“ řekla Kocumová.

Podle ní by ředitel významné krajské instituce neměl kandidovat na politické funkce, nebo by se měl rozhodnout pouze pro politickou dráhu, jinak se nutně vystavuje střetu zájmů. Dále Kocumová vysvětlila, jak zamýšlela své požadavky ohledně zmiňovaných ploch pro přistávání vrtulníků letecké záchranky, jež prý Mackovík úplně překroutil.

Jde o bezpečnost

Vytipování ploch pro přistávání vrtulníků Letecké záchranné služby se podle náměstkyně ukázalo jako důležité poté, co nedávno vrtulník v Hamru na Jezeře vysazoval lékařku na pláži plné lidí a následně našel místo pro přistání nedaleko radioaktivního odkaliště, přestože 250 metrů od pláže je rovná travnatá plocha s dobrým přístupem. Kvůli tomuto přistání se musela kontrolovat radioaktivita u vrtulníku.

„Proto jsem svolala pracovní schůzku. Jejím cílem bylo a je vyřešit krizové situace, kdy vrtulník záchranky nemůže přistát přímo v místě úrazu ani využít ploch, které v turistické sezóně například blokují zaparkovaná auta. Kraj proto potřebuje záložní variantu, o které budou vědět jak záchranná služba, tak místní policie a samospráva.

Jednání proběhlo v klidu a věcně, proto nechápu, proč pan Mackovík po týdnu od vzájemné dohody hovoří takto kriticky a konfrontačně,“ popsala Kocumová situaci.

„Pokud se dá přistát přímo vedle zraněného, tak samozřejmě nebude nutné přistávat na vytipovaných záložních plochách,“ uzavřela náměstkyně.

Půjde na kobereček

Mackovík je teď na dovolené, ale až se vrátí, čeká ho pohovor u hejtmana. „Jeho chování pokládám za zásadní porušení dohody, že se problémy budou řešit věcným jednáním a ne v médiích. Po jeho návratu z dovolené si jej neprodleně pozvu,“ dodal Půta.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?