Hejtman: VZP okrádá Ústecký kraj

23. 7. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Podle údajů VZP jsou roční průměrné náklady na jednoho pojištěnce v ústeckém regionu pouhých 12 499 korun. To odpovídá asi 95 procentům celorepublikového průměru. "Nebojím se říci, že VZP okrádá naše pacienty, obyvatelé kraje zase tak zdraví nejsou...


Přestože není zdravotní stav populace v Ústeckém kraji tím, čím by se bylo možné chlubit, jsou podle údajů Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) roční průměrné náklady na jednoho pojištěnce v regionu pouhých 12 499 korun. To odpovídá asi 95 procentům celorepublikového průměru, když za Ústeckem jsou již jen Zlínský kraj a Vysočina.

„Nebojím se říci, že VZP okrádá naše pacienty, obyvatelé kraje zase tak zdraví nejsou. Pro porovnání Ostrava je na 110, a Praha dokonce na 112 procentech. Tyto zdánlivě malé procentuální rozdíly oproti Ústeckému kraji však znamenají mnohomiliónové částky. Proto také budu velmi tvrdě jednat s VZP, aby si v případě našeho kraje udělala pořádek,“ informoval ve čtvrtek Právo hejtman Ústeckého kraje Jiří Šulc (ODS).

Podle hejtmana není možné, aby při stavu zdraví lidí v kraji byly náklady pojišťovny na ústecké pacienty tak nízké. „Tak zdraví lidé tady zase nežijí,“ konstatoval opakovaně Šulc s tím, že naopak zdravotní stav obyvatel kraje je spíše alarmující.

Podle zprávy šéfa Krajské hygienické stanice Josefa Trmala lze totiž hovořit o nepříznivých údajích v souvislosti s novorozeneckou a kojeneckou úmrtností, kardiovaskulárními, respiračními a nádorovými onemocněními, optimistická prezentace se netýká ani nemocí z povolání, vybraných infekčních onemocnění či dalších rizikových faktorů v populaci.

Také proto se radní Ústeckého kraje tak obsáhle zabývali na své 102. schůzi hygieniky předloženou zprávou o zdravotním stavu obyvatel Ústeckého kraje z pohledu dlouhodobého programu zlepšování zdravotního stavu obyvatelstva ČR nesoucího titul Zdraví pro všechny v 21. století. Tento rozsáhlý soubor obsahuje 21 cílů majících vést k tolik potřebnému zlepšení zdravotního stavu populace.

Rudolf Prchal, Právo, 23.7.2004

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?