Hejtmani a ministryně se v Telči nedohodli

16. 3. 2009 8:45
přidejte názor
Autor: Redakce
Renesanční město přivítalo v pátek delegaci třinácti hejtmanů, společně s ministry vnitra Ivanem Langerem a zdravotnictví Danielou Filipiovou. Ta mimo dlouhé diskuse o poplatcích také představila hejtmanům svůj návrh dalšího fungování svého rezortu, ministr Langer měl mimo témat ze svého rezortu také co říct k poplatkům ve zdravotnictví. Právě jeho resort prověří zákonnost postupu krajů v darování poplatků...


Výsledek ministerských šetření by měl být znám zhruba do tří měsíců.

„Do konce března bychom měli mít k dispozici všechny podklady, potom chci mít měsíc a půl k vyhodnocení. Následně, pokud dospějeme k závěru, že zákon byl ze strany krajů porušen, obrátíme se na ně s žádostí o odstranění systému vracení poplatků,“ popsal postup Ivan Langer.

Poplatky nespustí „studenou válku“

„Společně s předsedou asociace hejtmanů Michalem Haškem sdílím přesvědčení, že v testu zákonnosti naše podklady, zaslané ministerstvu vnitra, obstojí. Nicméně nebudeme předjímat výsledek,“ reagoval hejtman kraje Vysočina Jiří Běhounek a vzápětí dodal: „Pokud příslušná ministerstva vznesou ke stávajícímu systému připomínky, jsme připraveni jednat o stavu odpovídajícímu právnímu řádu CR.“ Hejtmani vyjádřili své obavy, aby se záležitost regulačních poplatků nestala předmětem „studené války“ mezi centrální vládou a kraji. „Jsme přesvědčeni, že na základě odlišných politických názorů nelze činit z občanů rukojmí,“ nechal se slyšet jihomoravský hejtman Hašek.

Ministryně Filipiová jednání zhodnotila následujícími slovy: „Skutečně jsme se ujistili, že naše stanoviska jsou zcela odlišná, ministerstvo je přesvědčeno, že je porušen zákon, protože i obcházení je jeho porušování,“ řekla.

Hejtmani jsou stále přesvědčeni, že zákon neporušují. „Toto téma je hluboká Macocha mezi námi,“ použil přirovnání Hašek. „Macocha je myslím příliš mělká,“ odvětila ministryně.

„Nenastal absolutně žádný posun. Je to ministerstvo vnitra, které musí ze zákona konat, a také zdravotní pojišťovny, které musí dohlížet na vybírání poplatků. Vzácně jsem se shodli, že poplatky jsou marginální záležitostí co se týče zdravotnictví jako celku,“ dodala ještě Filipiová.

Hejtman Hašek souhlasil: „Posun nenastal ani o mikrometr,“ ale vzápětí dodal: „Poplatky se vybírají, nikdy nebylo řečeno, že by došlo k zastavení výběru. To, v čem je střet, je forma výběru poplatků.“

Vznikne komise

Zástupci krajů a ministerstva zdravotnictví odjížděli z jednání s posunem v jedné věci. Hodlají ustanovit komisi, která bude ze strany hejtmanů mít mandát jednat s ministerstvem zdravotnictví.

Ledy se naopak hnuly alespoň v Poslanecké sněmovně. Od 1. dubna by mělo dojít k úlevám ve výběru některých poplatků. U dětí do 18 let věku se také mění režim plateb za položku na receptu v lékárnách.

„Ve sněmovně prošla alespoň minimalistická revize systému výběru poplatků, byli bychom rádi, kdyby došlo ke zrušení úplnému, k tomu se ale zatím nenašla většina v parlamentu,“ uvedl Hašek.

Další témata? Třeba datové schránky

Kromě poplatků bylo na pořadu dne například i budování integrovaného záchranného systému nebo zavádění takzvaných datových schránek, který znamená přeměnu papírových dokumentů do elektronické podoby. O přednostech tohoto kroku hovořil ministr Langer. Předseda Rady Českého telekomunikačního úřadu Pavel Dvořák a generální ředitel Českého rozhlasu Václav Kasík na setkání představili technický plán přechodu na digitální vysílání.

Michal Kolařík, Regionální deník

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?