Hejtmani chtějí být prostředníkem mezi ministerstvem a lékaři

12. 1. 2011 7:47
přidejte názor
Autor: Redakce
Jihomoravský hejtman a předseda Asociace krajů ČR Michal Hašek (ČSSD) se včera v Ostravě dohodl s moravskoslezským hejtmanem Jaroslavem Palasem (ČSSD) na tom, že hejtmani aktivně vstoupí jako prostředník mezi ministerstvo zdravotnictví a Lékařský odborový klub (LOK).


Tímto krokem by chtěli přispět k odvrácení krize, která hrozí ve zdravotnictví odchodem tisíců lékařů v rámci akce Děkujeme, odcházíme.

„Není normální, aby se ministerstvo na jedné straně a LOK na druhé zakopaly ve svých pozicích a nic se nedělo,“ prohlásil Hašek. Hejtmani nabídku předloží v pátek na svém jednání v Brně s ministrem zdravotnictví Leošem Hegerem (TOP 09).

„V pátek nabídneme jako hejtmani ministrovi zdravotnictví, že budeme určitým převodovým můstkem nebo zprostředkovatelem takových jednání,“ řekl Hašek, který chce, aby všechny strany zasedly k jednacímu stolu a pokusily se najít řešení, které odblokuje současnou situaci.

Plánují územní nemocnice

V Moravskoslezském kraji má k odchodu nakročeno 568 doktorů. Protože by neměl po 1. březnu kdo v nemocnicích léčit, hodlá kraj v rámci krizového scénáře vytvořit čtyři „územní nemocnice“. „Soustředíme do nich lékařské týmy, které zajistí fungování základních oddělení. Tyto územní nemocnice budou poskytovat pouze akutní péči, plánované operace budou muset být odloženy, případně zcela zrušeny,“ vysvětlil hejtman Palas.

S řediteli nemocnic jednali včera představitelé hejtmanství i v dalších krajích.

Nemocnice v Libereckém kraji se mezi sebou dohodly, že nebudou odcházející lékaře přetahovat. Vedení VZP jim pak ústy krajského ředitele Jiřího Benedikta vzkázalo, že s nimi žádné smlouvy na privátní praxe neuzavře. „Nejsou potřeba,“ vysvětlil Benedikt.

Praha přijde o 10 procent lékařů

Prahu, kde včera o situaci jednal primátor Bohuslav Svoboda (ODS) s ministrem zdravotnictví Leošem Hegerem (TOP 09), akce lékařů nezasáhla tak jako Vysočinu či severomoravský kraj. Ale i tak se dotkne především pacientů při dlouhodobých a plánovaných léčbách.

„Praha přijde o 10,6 procenta lékařů. Akutní péče pro Pražany ohrožena nebude, ale u plánovaných operací se termíny zřejmě prodlouží nebo se budou přesouvat,“ řekl Právu po jednání primátor s tím, že v postižených nemocnicích dojde k uzavírání nebo oslabování některých oddělení.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?