Hejtmani: nasazení vojáků by bylo drahé

10. 2. 2011 8:23
přidejte názor
Autor: Redakce
Nasazení armády v případě vyhlášení stavu nebezpečí po ohlášeném odchodu téměř čtyř tisíců nemocničních lékařů by podle dotázaných hejtmanů mimořádně zatížilo krajské rozpočty, přičemž podstatu problému by to neřešilo. Podle nich by dohoda s lékaři přišla stát podstatně levněji.


„Sedm set vojáků, 230 lékařů a tři nemocnice nemohou situaci absolutně zachránit. Je to spíš jen takové plácnutí do vody,“ míní hejtman kraje Vysočina Jiří Běhounek (nezávislý za ČSSD). Z pěti krajem zřizovaných nemocnic avizuje odchod 56 % z celkových 636 lékařů.

„Pokud sem dodají zhruba 60 anesteziologů a potřebné porodníky, pak by to pomoci mohlo. Ale to armáda zajistit nemůže,“ doplnil, že takovou věc by samozřejmě kraj platil. „Konkrétními náklady jsme se ale zatím nezabývali. Jediné, co mohu prohlásit, tak že by to bylo mnohem dražší, než když se doktoři normálně vrátí do práce,“ uvedl Běhounek.

„Kraje nyní propočítávají náklady na krizová opatření. Platí, že nejbezpečnější pro pacienty a nejlevnější pro stát je dohoda vlády a lékařů. Nasazení armády považuji za možné, ale komplikované. Neřeší podstatu problému, tedy potenciálně několik tisíc chybějících lékařů. Ty totiž vrtulníky, letadla ani landovery v nemocnicích a na operačních sálech nenahradí. Logistická pomoc bude jistě také potřebná v případě vyhlášení krizových stavů,“ uvedl pro Právo jihomoravský hejtman a předseda Asociace krajů ČR Michal Hašek (ČSSD).

„Cokoliv jiného než dohoda účastníků sporu bude podstatně dražší. Samozřejmě pak ale bude využito všechno, co bude minimalizovat negativní dopad této situace na občany,“ řekl k úvahám vlády o použití Armády ČR hejtman Zlínského kraje Stanislav Mišák (ČSSD).

„Nebudeme vystavovat účet předem, ale jak jsem řekl, bude to určitě drahé a bude to mít mnoho důsledků. Půjde to na vrub těch, kteří se neuměli dohodnout, minimálně morálně,“ doplnil Mišák.
„Pohlížím na to s obrovským úsměvem. Rozumím sice tomu, že při řešení krizového stavu je potřeba využít i armádu, nicméně se ptám, jestli jde o nejlevnější variantu řešení krize ve zdravotnictví. Nebylo by lepší najít zmiňované půl miliardy než nasazovat takto zbytečně armádní kontingent?“ reagoval ve středu odpoledne pro Právo jihočeský hejtman Jiří Zimola (ČSSD).

Podotkl, že situace na jihu Čech je sice vážná, nicméně ne tak dramatická jako v některých jiných krajích.

Hejtman věří, že se v případě krachu jednání s lékaři podaří sestavit krizové plány tak, že nebude potřeba vyhlašovat na území Jihočeského kraje stav nebezpečí a nebude potřeba přesouvat pacienty z nemocnic. V tom případě by kraj armádě nic neplatil, protože by ji nepotřeboval.

O nasazení armády Liberecký kraj podle hejtmana Stanislava Eichlera (ČSSD) neuvažuje, proto ani neví, kolik by na její nasazení musel vynaložit prostředků.

„Armáda má podle informací, které zazněly na bezpečnostní radě státu, 240 lékařů plus další lékaře specializované na válečnou medicínu, ty bychom nevyužili,“ zmínil Eichler. Jak dodal, jedním z návrhů, které padly ze strany vlády, bylo možné vyhlášení stavu nebezpečí.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?