Hexavakcína pro děti od ledna zdarma

13. 10. 2006 8:29
přidejte názor
Autor: Redakce
Šetrnější způsob očkování novorozenců zavede Česká republika od ledna příštího roku. Děti budou zdarma očkovány tzv. hexavakcínou, tedy látkou, která chrání proti šesti nemocem najednou. „Máme vzkaz pro naše maminky: pro rok 2007 se snižuje počet vpichů do našich dětí o sedm,“ prohlásil před novináři ve čtvrtek ministr zdravotnictví Tomáš Julínek…

Jedna injekce ochrání novorozence před šesti nemocemi najednou

Dosud se k bezplatnému očkování u nás používá tetravakcína, tedy očkovací látka, která má v sobě antigeny pouze proti čtyřem infekčním nemocem. Zvlášť bylo nutné děti očkovat proti virové hepatitidě B a proti dětské obrně.

Jak zdůraznil hlavní hygienik ČR Michael Vít, kromě toho, že děti budou od Nového roku zatěžovány méně vpichy, nebudou už muset zvlášť užívat na lžičce očkovací látku proti dětské přenosné obrně. Toto opatření po nás požadovala Světová zdravotnická organizace. Hexavakcína obsahuje antigeny proti dávivému kašli, tetanu, záškrtu, haemophilovým infekcím (jde o bakterie, které mohou vyvolat např. záněty mozkových blan), proti virové hepatitidě B a proti dětské obrně.

Kromě toho, že je proti dosavadnímu způsobu očkování šetrnější, obsahuje i moderní očkovací látky, které jsou zárukou menšího výskytu nežádoucích účinků. Zatím museli rodiče za hexavakcínu platit.

„Ve velkých městech, jako je Praha, už minimálně 50 procent narozených dětí nechali rodiče očkovat hexavakcínou. Myslím, že nemůžeme dělat dvojkolejné zdravotnictví a že všechna děcka mají nárok na hexavakcínu, kterou jim tímto zavádíme,“ řekl Vít.

Podle něj by první děti měly být hexavakcínou zdarma naočkovány v březnu příštího roku, protože očkování se provádí kolem třetího měsíce po narození dítěte.

Jak uvedlo ministerstvo zdravotnictví, díky očkování se ročně podaří zabránit asi 150 tisícům onemocnění infekcemi a předejít téměř 500 úmrtí na infekční nemoci.

Právo

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?