HEZR: Ochrana nekuřáků a kritika předvolebního populismu

13. 6. 2013 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Nejpřínosnějším opatřením ve zdravotnictví za poslední 3 měsíce je podle expertů Českého zdravotnického fóra (ČZF) návrh zákazu kouření v restauracích a návrh na slučování některých institucí v působnosti ministerstva zdravotnictví. Naopak nejkritičtěji byl hodnocen návrh na zrušení poplatků za pobyt dětí v nemocnici.


ČZF realizovalo již 17. kolo projektu HEZR, ve kterém vybraní experti různých odborností a zástupci pacientských či stavovských organizací hodnotí přínosnost ekonomických a sociálních opatření ve zdravotnictví.

V očích zúčastněných expertů byl nejpřínosnější návrh zákazu kouření v restauracích, a to navzdory tomu, že se nejedná o ryze ekonomické či sociální opatření.

Prevence se vyplatí

Eliminaci tabákového dýmu v restauracích považují respondenti již za standard civilizované Evropy a poukazují na skutečnost, že ani v jedné zemi, kde byl tento zákaz uveden do praxe, nedošlo k vážnějším dopadům na provozovatele restaurací.

Jedním z uváděných argumentů pro zavedení tohoto zákazu je i zkušenost ze zahraničí a některých tuzemských restaurací, kdy jejich provozovatelé po transformaci na ryze nekuřácký provoz zaznamenali dokonce zvýšení tržeb. Přesto však někteří odborníci v této souvislosti vyjádřili i své obavy ohledně svobodného rozhodování podnikatelů v tomto odvětví.

„Někteří experti upozorňují, že se může jednat i o zasahování do podnikatelského prostředí, kdy každý provozovatel restaurace si může vybrat, zda bude kuřáckou nebo nekuřáckou restaurací, případně prostory od sebe oddělí,“ doplnil vedoucí projektu HEZR Michael Vích.

Adorace úspor

Druhým nejpřínosnějším opatřením se stal návrh na sloučení některých institucí v působnosti ministerstva zdravotnictví.

Přestože zaměstnanci dotčených pracovišť – zejména pak Revmatologického ústavu – vnímají související ztrátu autonomie převážně negativně, experti se v rámci HEZR vesměs shodli na přínosnosti fúze vybraných pracovišť.

„Sloučení vždy může přinést úspory, záleží na nastavení pravomocí a odpovědností jednotlivých složek a vedoucích pracovníků. Je nutné nepodcenit i management změn a vysvětlovat pracovníkům smysl sloučení. Z přehledu institucí vyplývá, že u některých z nich může mít spojení reálný dopad primárně v provozních úsporách bez reálného funkčního propojení,“ konstatoval Vích.

Kritika předvolebního populismu

Odbory a opozicí kvitovaný návrh ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09) na zrušení poplatků za pobyt dětí v nemocnici naopak naprosto propadl. Většina respondentů ČZF vnímá tento návrh jako škodlivé předvolební gesto.

Plošné rušení těchto poplatků by prý nemocnice připravilo o 100 milionů korun ročně, což je v současné složité situaci řady nemocnic spíše kontraproduktivní. Dalším uváděným argumentem proti rušení je také spekulativní názor oponentů, který říká, že toto opatření „má pouze zakrýt pravou snahu ministerstva o zpoplatnění amalgámových plomb pro dospělé pacienty, kterým souhlas s opatřením podmiňuje.“

Podle Michaela Vícha se ale i přes nelichotivý výsledný rating tohoto opatření (-153 bodů z možných +300) značná část expertů vyslovila pro aplikaci tohoto opatření. „Je nutné zdůraznit, že velká část expertů považuje zrušení poplatků za děti v nemocnici za krok správným směrem, protože děti nemají vlastní příjem a v zásadě nikdo, zejména pak dítě, není v nemocnici rád a déle než je potřeba,“ dodal.


Konečné výsledky - pro plný náhled rozklikněte

Výsledky 17. kola HEZR, HEZR, HEZR 2013


Prezentaci k výsledkům 17. kola HEZR naleznete ZDE

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?