Historie, současnost a budoucnost společnosti Tillotts Pharma

29. 9. 2016 16:09
přidejte názor
Autor: Redakce

Společnost Tillotts byla založena v Londýně ve Velké Británii v roce 1950 jako rodinná lékárna. V roce 1960 byla transformována na farmaceutickou společnost.




V letošním roce slaví Tillotts Pharma 30 let působení ve Švýcarsku – v roce 1986 firma přesídlila do Basileje, jednoho z největších světových hub-center pro odvětví přírodních věd, které bylo identifikováno jako nejlepší místo pro farmaceutické společnosti.

Když byl v lednu 2008 jmenován generálním ředitelem Thomas A. Tóth von Kiskér, byla Tillotts malou, ale již úspěšnou farmaceutickou společností s téměř stovkou zaměstnanců. Nově jmenovaný generální ředitel se rozhodl během dalších deseti let transformovat Tillotts v globální farmaceutickou společnost, která bude své výrobky prodávat v Evropě prostřednictvím poboček a mimo Evropu prostřednictvím speciálních

marketingových partnerů. Aby snížila závislost na jediném produktu, musela společnost navíc rozšířit své portfolio o další inovativní léčivé přípravky pro trávicí soustavu.

Právě v této oblasti měla firma již velmi silné postavení. Širší portfolio mělo být postaveno z aktivit in-house výzkumu a vývoje a doplněno in-licencí, stejně jako selektivní fúzí a akvizicemi. Tato transformace byla nazvána „Vize 2020“.

Vize 2020

Aby byla „Vize 2020“ hmatatelná a srozumitelná pro všechny zaměstnance, byla rozdělena do plánu různých strategických aktivit. Uzavřením řady smluv, rozvíjením spolupráce a pomocí akvizic společnost tuto vizi krok za krokem úspěšně implementovala. Právě tento postup transformoval Tillotts do silného hráče v oblasti gastrointestinálního (GI) zdraví.

Příkladem, jak Tillotts úspěšně rozšiřuje své produktové portfolio, je přípravek Entocort, na který společnost v roce 2015 získala za více než 200 milionů dolarů globální práva (mimo území USA) od společnosti AstraZeneca. Léčivý přípravek Entocort je komplementární k vlajkovému produktu Tillotts Asacolu.

Od roku 2008 se Tillotts více než dvojnásobně rozrostl, a to nejen z hlediska velikosti (v současnosti zde pracuje přes 250 zaměstnanců), ale také z hlediska tržeb – v roce 2015 zaznamenala příjmy ve výši více než 127 milionů švýcarských franků. Společnost Tillotts také díky úspěšné transformaci navýšila meziroční zisk. Dnes prodává své léčivé přípravky ve více než 65 zemích světa – prostřednictvím dceřiných společností a specializovaných marketingových partnerů jsou distribuovány v České republice, Francii, Německu, Irsku, Španělsku, Švédsku (pokrývá severské země i Pobaltí) či ve Velké Británii.

Inovace pro léčbu GI chorob

Tillotts Pharma se specializuje na vývoj, licencování a marketing farmaceutických přípravků určených k terapii řady chorob trávicí soustavy. Snaží se podporovat lékaře při zlepšování gastrointestinálního zdraví pacientů.

Prostřednictvím svých odborných zkušeností společnost zdravotníkům nabízí inovativní řešení léčby, která zlepšují komfort a kvalitu života jejich pacientů. Tillotts úspěšně prodává své vlastní produkty, jako je například Asacol a Entocort (stejně jako licencované produkty), prostřednictvím svých dceřiných společností v rámci Evropy a strategické sítě marketingových partnerů zaměřených na gastroenterologii po celém světě.

Tillotts Pharma AG je součástí Zeria Group. Představuje rychle rostoucí specializovanou farmaceutickou společnost. Sídlí ve švýcarském Rheinfeldenu (v kantonu Aargau), výrobní zařízení má v Ziefenu (v kantonu Basilej-venkov).

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?