HIV: letos se nakazilo nejvíc Čechů v historii

2. 12. 2013 8:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Osm mrtvých a 215 pozitivních testů. To je dosavadní letošní bilance řádění viru HIV v Česku. Zatímco celosvětová čísla nakažených klesají, od začátku tisíciletí klesl počet nově infikovaných o třetinu, u nás začínají být počty alarmující.


„Povědomí o riziku nákazy virem HIV je naprosto nedostatečné. Zranitelní jsou především velmi mladí lidé. Příčinou může být pokles pozornosti, kterou média věnují preventivním programům, i velké pokroky v léčbě. Bez ohledu na aktuální prognózu i nadále platí, že HIV infekce je nevyléčitelné onemocnění a významným způsobem snižuje kvalitu života,“ upozornil David Jilich z AIDS centra Nemocnice Na Bulovce při příležitost včerejšího Světového dne boje proti AIDS.

Virus se stále – byť zatím neúspěšně – snaží porazit lékaři a vědci po celém světě. „V současné době je ve vývoji více než 70 inovativních léčiv a vakcín, které by měly přispět v boji s touto smrtelnou nemocí. Většina z nich je ve druhé fázi klinického testování. Očekáváme, že se k pacientům dostanou do sedmi let,“ uvedl Jakub Dvořáček z Asociace inovativního farmaceutického průmyslu. Jeden z nových přípravků ovšem bude pro české pacienty dostupný už do několika měsíců. VZP totiž bude hradit klientům s HIV moderní lék, který si dosud zájemci museli zaplatit sami.

„Přípravek vyrábí tatáž společnost, která dříve odkoupila patenty chemika Antonína Holého. Zjednodušeně lze jeho fungování popsat tak, že zabraňuje integraci DNA viru HIV do DNA hostitele a tím brání šíření infekce v těle pacienta. Ani tento lék ale neumí zcela vyléčit infekci HIV a trvá riziko přenosu HIV na jiné osoby. Žádný podobný přípravek, který by zajišťoval stejnou účinnost a zároveň byl dobře snášen pacienty, ale v ČR dosud není. Jde u nás o první lék, u kterého pacienti užívají jen tabletu jednou denně,“ přiblížil mluvčí VZP Oldřich Tichý.

1)
“Pojišťovně se však podařilo poprvé v její historii počet pojištěnců udržet. Velký počet pojištěnců byl získán zejména akvizicemi spojenými s projektem elektronických zdravotních knížek a projevil se zde i nový klientsky orientovaný přístup Pojišťovny. Nárůst počtu pojištěnců ve srovnání se Zdravotně pojistným plánem 2010 byl rozhodující pro překročení tvorby Základního fondu zdravotního pojištění i v okamžiku, kdy i za této situace poklesla oproti roku 2009 částka předpisu pojistného z v.z.p. o 1,3% a v porovnání s rokem 2008 dokonce o 1,8%.”
Zdroj: Výroční zpráva VZP ČR 2010 (kapitola 5.1 Základní fond zdravotního pojištění, strana 28).

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?