Hlavní budova čáslavské nemocnice se letos dočká zateplení

24. 2. 2014 8:14
přidejte názor
Autor: Redakce
Nemocnice v Čáslavi na Kutnohorsku prochází další stavební proměnou. Po nedávné výstavbě propojení s léčebnou dlouhodobě nemocných se nyní pracuje na zateplení hlavní nemocniční budovy. Práce začaly loni na podzim a měly by být hotovy do konce června.


Náklady se pohybují do 20 milionů korun, na akci přispěla Evropská unie, řekl ČTK starosta Jaromír Strnad (ČSSD).

„Loni na podzim jsme udělali rekonstrukci kotelny, teď pracujeme na fasádě a zbývá udělat venkovní úpravy,“ shrnul starosta. Za takzvaným spojovacím krčkem mezi hlavní budovou a léčebnou by měl podle plánů nemocnice vzniknout park, který by sloužil pacientům a jejich návštěvám. Práce na venkovních úpravách areálu by mohly začít ještě letos. „Už začínáme pracovat na projektové dokumentaci,“ dodal Strnad.

Městská nemocnice Čáslav byla založena v 90. letech 19. století. V roce 1992 se jejím zřizovatelem a vlastníkem stalo město. Její provozy ale byly zastaralé a nesplňovaly hygienické normy. V posledních letech si proto vyžádaly rozsáhlé investice, které dohromady přesáhly 200 milionů korun.

Nemocnice má oddělení chirurgie, interny, porodnicko-gynekologické, dětské a novorozenecké, geriatrické a sociální. V její spádové oblasti, která zahrnuje kromě Středočeského část Pardubického kraje a kraje Vysočina, bydlí 40.000 lidí. Její služby využívá také vojenská letecká základna Čáslav, která je zařazena do systému NATO.

Radnice je podle Strnada s provozem nemocnice spokojena, její hospodaření je vyrovnané. Město sice občas nemocnici pošle nějakou dotaci, ale jsou to vždy peníze na investice, nikoliv na provoz zařízení.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?