Hledají se bonusy pro lékaře. Většina krajů na ně nemá

25. 1. 2011 8:22
přidejte názor
Autor: Redakce
Ve snaze odvrátit slibovaný exodus nemocničních lékařů a s ním spojený kolaps zdravotní péče sahají některé kraje do vlastních rezerv a vymýšlejí, jakými bonusy by si je mohly udržet.


Například Karlovarský kraj chce lékařům v Karlovarské krajské nemocnici (KKN) nabídnout vlastní formu mzdové reformy, která by lékařům zvýšila mzdy.

„Absolventům lékařských fakult by se zvýšil nástupní plat z 18 tisíc na 23 tisíc korun,“ uvedl generální ředitel KKN Zdeněk Horák. Reforma se má ale týkat také středního zdravotnického personálu. „Chceme zohlednit i zdravotní sestry, vždyť některé z nich jsou vysokoškolsky vzdělané,“ vysvětlil Horák.

Také Moravskoslezský kraj uvažuje nad tím, že zvýší lékařům odměny. „Pracujeme na vytvoření krajské tabulky odměňování, která by alespoň částečně reagovala na požadavky lékařů, samozřejmě ne v těch objemech, jak mají ve výzvě,“ poukázal náměstek hejtmana pro zdravotnictví Karel Konečný (KSČM).

Peníze by dostali hlavně ti lékaři, kterých by byl největší nedostatek, mladí lékaři a primáři. S tabulkou odměňování vyjde kraj v případě, že ministerstvo zdravotnictví neudělá vstřícný krok a jednání s LOK budou neúspěšná.

Jihočeský kraj zase v prosinci vyhlásil grantový program na hrazení nákladů dalšího vzdělávání lékařů v nemocnici. Vyčlenil na něj dva milióny korun. „Vycházeli jsme ze systému vzdělávání, který lékaři kritizují,“ řekla Právu náměstkyně jihočeského hejtmana Ivana Stráská (ČSSD).

"Je to záležitost ministerstva"

V Jihlavě pro lékaře, kteří by zdejší nemocnici po očekávaném prořídnutí doplnili, dalo město k dispozici sedm bytů. „Jde hlavně o to, aby případní zájemci z řad chybějících kapacit nenaráželi na problém se sháněním bydlení,“ vysvětlil mluvčí radnice Radek Tulis.

Hrozící krizi tento vstřícný krok jihlavského magistrátu ale zřejmě neodvrátí. Výpověď ve zdejší nemocnici podalo 109 ze 159 lékařů a podle aktuálních informací nikdo výpověď nestáhl a noví doktoři se zatím nehlásí.

V ostatních krajích pokračují především jednání s lékaři a připravují se krizová řešení.
Žádné bonusy lékařům, aby neodcházeli, Jihomoravský kraj poskytovat nebude, sdělil Právu krajský radní Oldřich Ryšavý (ČSSD).

„Nemáme v tomto směru žádný prostor, žádné byty, peníze a podobně,“ řekl. Upřesnil, že kraj zřizuje z celkového počtu 9000 akutních lůžek pouze 3000, takže problém je na jihu Moravy ze dvou třetin se státními lůžky.

„Celý problém vnímám jako zajištění zdravotní péče, kterou mají ze zákona nasmlouvat zdravotní pojišťovny. V jejich správních radách má většinové obsazení stát,“ zdůraznil Ryšavý.

„Pokud bychom měli například byty nabídnout jedné profesi, tak jiné profese řeknou, proč ne jim. Zatím tedy řešíme to, jak ředitelé zajistí provoz,“ řekl Právu středočeský krajský radní pro oblast zdravotnictví Zdeněk Seidl (ČSSD).

„Současný stav včetně akce Děkujeme, odcházíme, vyžaduje systémovou změnu, kterou nemohou dělat ani kraje, ani města. I když ta se snaží lékařům nabídnout mnohé, jen aby neodcházeli. Je to vše ale a především záležitost ministerstva a po systémové změně právě lékaři volají více než slyšitelně řadu let,“ uvedl Václav Šimánek (ČSSD), radní Plzeňského kraje pro zdravotnictví.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?