Hledám kvalitní domov pro seniory

23. 2. 2015 12:35
přidejte názor
Autor: Redakce

Mám tetu, která už nikoho jiného z příbuzenstva nemá. Navštěvujeme se, ale je mezi námi vzdálenost 300 km. Její zdravotní stav se zhruba před dvěma lety začal zhoršovat. Když se vrátila z nemocnice, nastěhovala jsem se k ní a snažila se o ni starat. Docházela k ní domácí péče, pak i pečovatelka, ale tento stav nebyl dlouhodobě udržitelný. Teta byla začátkem prosince 2014 znovu hospitalizována. Lékařka na interním oddělení odhadovala, že by tetu mohli koncem února propustit domů. Teta se ale domů vrátit nechce, trápí ji, že nezvládá péči o sebe, dům, zahradu a zvířectvo. Prosí nás, abychom jí našli nějaký pěkný domov důchodců, kde bude mezi lidmi. Je na ně zvyklá, takže chápu, že ji samota a čekání na návštěvu trápí. Poraďte mi, kam bych se měla obrátit. Andrea B. Situace není jednoduchá a může přinést nečekaná úskalí, na která bych vás na tomto místě ráda upozornila. Především se obraťte na sociální pracovnici v nemocnici, která vás bude informovat o nabídce sociálních služeb v lokalitě, případně na sociální pracovnici obce s rozšířenou působností. Sociální službu „Domov pro seniory“ si můžete vyhledat v registru poskytovatelů sociálních služeb na stránkách: http://iregistr.mpsv.cz.




Vše předem prověřte

Před umístěním blízkého do pobytové služby vám doporučuji, abyste si všechno předem v klidu rozvážila. Především si ověřte, zda se skutečně jedná o registrovanou sociální službu, kterou poskytuje kvalifikovaný personál na základě písemné smlouvy a za jasnou platbu – za ubytování, stravu a péči dle přiznaného stupně příspěvku na péči. Prostudujte si základní informace na internetových stránkách poskytovatele, zjistěte si případná doporučení z okolí, určitě se do zařízení zajeďte podívat. Po pobytových službách pro seniory a zdravotně postižené je velká poptávka. Bohužel však na ni reagují i někteří neoprávnění „poskytovatelé“, kteří různým způsobem (někdy přes institut asistenta sociální péče) obcházejí veškeré požadavky Standardů kvality sociálních služeb, i samotnou registraci služby, která klade na poskytovatele jasné nároky. Podobných zařízení se po celé ČR odhaduje na několik desítek.
Sociální službu nepředstavují vyplněné formuláře, ale především lidé, kteří v zařízení pracují. Při návštěvě uvidíte běžný provoz, zažijete „ducha“, atmosféru pracoviště a formu přijetí v místě, kde vaše teta patrně stráví zbytek života. Jde samozřejmě o osobní a velmi subjektivní hodnocení, které je těžko přenositelné, protože každému vyhovuje trochu něco jiného, a také často vychází z dosavadního životního standardu a způsobu života.

Kde hledat informace?

Detailní informace o nabídce sociálních služeb naleznete v zákoně č.108/2006 Sb., o sociálních službách, v platném znění (§ 49 Domovy pro seniory). Obecné informace o platbě pak uvádí vyhláška č. 505/2006 Sb., kterou se provádějí některá ustanovení zákona o sociálních službách. Součástí vyhlášky je v příloze č. 2 i výše zmiňovaný obsah standardů kvality sociálních služeb a jednotlivá kritéria. Řada poskytovatelů nabízí i další služby, které obvykle také inzerují na svých webových stránkách a v propagačních materiálech.

O autorovi| odpovídá Bc. Jana Bednářová, sociální pracovnice

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?