HN: Lékaři dostanou příští rok mírně přidáno

1. 12. 2006 9:58
přidejte názor
Autor: Redakce
Praktický lékař, který letos od pojišťovny běžně utrží 80.000 měsíčně, dostane příští rok za stejnou práci o 4000 navíc. Soukromý kardiolog, chirurg, ortoped nebo jiný ambulantní specialista, který například pojišťovně vykáže 100.000, pak za stejnou práci jako letos dostane minimálně 103.000 korun...


Praha - Píšou to Hospodářské noviny (HN) s odvoláním na návrh takzvané úhradové vyhlášky ministerstva zdravotnictví na rok 2007.

Jak praktičtí, tak i soukromí lékaři pak budou moci příští rok podle HN předepsat o pět procent léků a zdravotnických pomůcek víc než v roce 2006. Pokud tuhle hranici překročí, bude jim moci pojišťovna strhnout platby až do výše 15 procent jejich příjmů.

Kromě soukromých lékařů si příští rok polepší i české nemocnice. Za svou péči dostanou v roce 2007 o čtyři procenta víc než letos. K tomu jim stačí, aby udělaly 95 procent letošních vyšetření a operací. „Nemocnice se s pojišťovnami dohodly poprvé po devíti letech,“ řekl HN náměstek ministra zdravotnictví Pavel Hroboň, který má platby pojišťoven na starosti.

Zástupci sdružení praktiků i ambulantních specialistů jsou se zvýšením svých příjmů na příští rok spokojeni. „Vyhláška ministerstva odpovídá naší dohodě, kterou jsme uzavřeli s pojišťovnami. Nemáme s ní problém,“ řekl HN místopředseda Sdružení praktických lékařů Jan Jelínek.

Hodně ostře se naopak proti návrhu ministerstva zdravotnictví pro ambulantní specialisty postavil prezident České lékařské komory (ČLK) a zároveň soukromý internista Milan Kubek. Podle něj je vyhláška zradou na lékařích. „Specialisté už nebudou placeni za výkon, ale na základě paušálů. Úplně se ztrácí vazba mezi odvedenou prací a platbou od zdravotní pojišťovny. Přechodem na nový systém přijdou lékaři až o třetinu letošních příjmů,“ tvrdí Kubek.

I přes Kubkovy protesty už ministerstvo zdravotnictví na platbách lékařům nic měnit nehodlá. „Vycházíme jen z dohod mezi lékaři a pojišťovnami,“ odmítl Kubkovy výtky Hroboň.

ČTK, HN

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?