HN: Otevření moderního ozařovacího centra na Bulovce se zpozdí

14. 9. 2012 7:40
přidejte názor
Autor: Redakce
Otevření moderní kliniky pro léčbu rakoviny v Praze na Bulovce se výrazně zpozdí. Ozařovací centrum za 4,2 miliardy korun mělo původně začít fungovat letos na jaře, první pacienty ale zřejmě přijme nejdříve příští rok. Klinice chybí některá povolení, nemá ani smlouvu se Všeobecnou zdravotní pojišťovnou (VZP), píšou Hospodářské noviny (HN).


Centrum bude mít čtyři protonové ozařovny, které mají léčit 1600 až 1700 pacientů s rakovinou měsíčně. Zatím ale nemá na protonovou terapii ani povolení od Ústavu pro jadernou bezpečnost.

VZP navíc s klinikou, která je provozována soukromou společností Proton Therapy Center (PTC), odmítla uzavřít smlouvu o úhradě péče. „PTC nemá k poskytování zdravotních služeb podle příslušného zákona žádné oprávnění. Uzavírat s čistě obchodní společností smlouvu o poskytování a úhradě zdravotních služeb tedy není možné.“ sdělil HN mluvčí VZP Jiří Rod.

Mluvčí PTC Jana Kulhánková sice tvrdí, že klinika bude otevřena už letos v říjnu, podle HN k tomu ale dojde nejdříve v příštím roce. Problémy se objevily už loni, kdy Investorům po dokončení stavby došly peníze na přípravnou fázi, v níž mají získat potřebné certifikace a zajistit školení personálu.

O projekt se už zajímají případní zájemci, mezi ně patří například skupiny PPF, Penta nebo Agel.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?