HN: Spor kvůli závazkům kutnohorské nemocnice končí smírem

2. 4. 2014 8:23
přidejte názor
Autor: Redakce
Spor kvůli závazkům po společnosti, která dříve provozovala kutnohorskou nemocnici, končí smírem. Město insolvenčnímu správci poslalo 16 milionů korun, další čtyři přidal Středočeský kraj. Bývalá ředitelka Alice Opočenská nemusí platit 105 milionů korun za to, jakým způsobem pomáhala předat nemocnici kraji, píšou dnešní Hospodářské noviny.


Když hejtmanství převzalo zadluženou nemocnici od města a začalo ji počátkem roku 2010 provozovat, získalo tím nemovitosti v nemocničním areálu a další majetek. Dluhy však údajně zůstaly nesplaceny. Ze společnosti Nemocnice Kutná Hora, jež zdravotnické zařízení provozovala, se stala prázdná slupka a skončila v konkurzu. Insolvenční správce to posoudil jako vyvedení majetku a žaloval město a kolínskou nemocnici, pod kterou kutnohorské zařízení spadá.

Opočenská podle deníku doplatila na chybu právníků, kteří nestihli k soudu včas poslat vyjádření, a měla zaplatit náhradu za vyvedení majetku. Insolvenční správce ale podle HN nakonec ustoupil od posudku, podle nějž měla nemocnice více než stomilionovou hodnotu, a zastaví všechny běžící soudy, včetně toho o 105 milionů korun proti Opočenské.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?