Hojení ran a správná výživa

9. 4. 2010 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Správné hojení ran ovlivňuje dostatečná a kvalitní výživa. Řada pacientů v českých nemocnicích však trpí podvýživou.


Léčení pacientů trpících podvýživou trvá déle a spotřebuje se více léků. Snadnost a rychlost hojení je sice zčásti dána geneticky, hodně ale ovlivní právě správná výživa. Podle odborníků je zejména u větších a déletrvajících poranění důležité, aby pacient dostával kvalitní stravu. Senioři, kterých se problém nejvíc týká, však nemívají vyváženou stravu bohatou na všechny důležité živiny. Pro správné hojení ran je zásadní dostatek bílkovin, které jsou potřeba pro tvorbu nové tkáně. Také vitamin C má velký význam, protože je naprosto nezbytný pro tvorbu kolagenu, bílkoviny, která tvoří značnou část pojivové tkáně. Při jakémkoli krvácení ztrácí organismus s krví i železo, a proto je v době hojení a rekonvalescence vhodné dbát i na jeho dostatečný přísun. Hojení nejvíce ztěžují cukrovka, chudokrevnost, rakovina, obezita, nemoci srdce a cév a dýchacího systému.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?