Holcát chce jako ministr řešit především finance zdravotnictví

3. 7. 2013 7:14
přidejte názor
Autor: Redakce
Především finanční situaci zdravotnictví chce řešit v čele resortu Martin Holcát, až ho prezident Miloš Zeman jmenuje ministrem. Holcát řekl, že za stěžejní považuje přípravu úhradové vyhlášky na příští rok, odkup pohledávek Všeobecné zdravotní pojišťovny a navýšení zdravotního pojištění, které platí stát za děti, důchodce a nezaměstnané. Bude pokračovat v práci na zákonech, které připravil Leoš Heger (TOP 09). Personální zemětřesení na úřadu nechystá, náměstkům a mluvčí nabídne, aby zůstali.


„Stěžejní je rychlá příprava nové úhradové vyhlášky na příští rok. Je to aktuální úkol, nevím, jak je to daleko, jestli se na tom pracuje, nebo ne, ale je nutné na ní okamžitě pracovat,“ řekl.

Podle úhradové vyhlášky platí zdravotní pojišťovny lékařům a nemocnicím za léčení. Letos byla silně „restriktivní“, oproti předchozím letům úhrady nestouply, velké části nemocnic dokonce klesly.

„Zvláště pro nemocnice byla vyhláška restriktivní,“ podotkl Holcát, který řadu let je náměstkem pro léčebně preventivní péči ve Fakultní nemocnici Motol. Soudí, že přístup k úhradám pro nemocnice by se měl přehodnotit, nemocnicím by se mělo přidat. „Tipoval bych si, že asi tři čtvrtiny nemocnic budou na současnou vyhlášku doplácet a u některých je celkem velký problém. To je nutné změnit,“ zdůraznil.

Holcát se chce zabývat také návrhem na odkup pohledávek VZP, který uchystal ministr financí v demisi Miroslav Kalousek (TOP 09). „Nejenom to podpořím, to se bude muset vyvolat a předložit,“ poznamenal s tím, že teď neví, v jaké legislativní formě návrh je.

Holcát vítá, že premiér Jiří Rusnok podporuje, aby stát platil víc za své pojištěnce. Vláda v demisi Petra Nečase (ODS) opakovaně Hegerovy návrhy na zvýšení těchto plateb odmítala. Zatím naposledy Heger navrhoval zvýšení, které by resortu přineslo ročně navíc 3,7 nebo 5,7 miliardy korun. Systém se bude letos podle Hegerova očekávání potýkat s propadem zhruba šest miliard. Zdravotnictví ročně spotřebuje až 290 miliard.

Nový ministr chce navázat na práci svého předchůdce. Nabídku vést zdravotnictví přijal podle svých slov proto, že si myslí, že musí být kontinuita v řízení ministerstva. „S panem ministrem Hegerem jsme spolupracovali už dříve a myslím si, že jsem schopen v tom pokračovat,“ řekl. Heger po odchodu z úřadu bude pokračovat jako poslanec a chtěl by se o poslanecký mandát ucházet ve volbách znovu.

Svému nástupci nechal Heger rozpracované zákony o univerzitních nemocnicích, zákon zakazující kouření v restauracích či pojišťovenské zákony, které změní pravomoci a odpovědnost zdravotních pojišťoven a umožní i to, aby pacienti, kteří se řídí doporučením lékaře, dostali od své pojišťovny ročně tisícikorunový bonus.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?