Holcát dal vládě návrh zákonného opatření ke zvýšení odvodů státu

17. 9. 2013 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Do zdravotnictví se má dostat více peněz zákonným opatřením, které dnes poslal ministr Martin Holcát vládě. Ministr chce od příštího roku zvýšit měsíční platbu státu za děti či důchodce o 98 Kč na 821 korun. Systém by tak ročně měl získat navíc 7,2 miliardy korun, když spotřebuje celkem 290 miliard Kč.


Holcát dnes také dal do připomínkového řízení novelu zákona, kterou se zavádí poplatek za den v nemocnici 60 korun bez časového limitu a s osvobozením dětí do 18 let. ČTK to řekl legislativní náměstek ministra zdravotnictví Martin Plíšek.

Potvrdil, že navýšení platby státu cestou zákonného opatření Senátu nebo novely zákona o veřejném zdravotním pojištění je už zařazeno na program středečního jednání vlády. Podle Plíška se dá ve vládě očekávat rozsáhlá diskuse k výši této platby - ministerstvo zdravotnictví navrhuje zvýšení o 98 korun, ministerstvo financí trvá na zvýšení o 50 Kč na 773 korun, což by přineslo navíc 3,7 miliardy. Odbory v připomínkovém řízení požadovaly navýšení o 148 na 871 Kč měsíčně, což by přineslo navíc přes 10 miliard.

„Rozhodnutí je na vládě, může samozřejmě sama stanovit i výši platby,“ poznamenal náměstek s tím, že navýšení by po volbách musela schválit na ustavující schůzi nová Poslanecká sněmovna.

Podle zákona se navyšuje platba státu na další rok vládním nařízením do 30. června. Pokud se navýší zákonným opatřením nebo novelou, padá výhrada vládní legislativy o nedodržení zákonného termínu.

V materiálech pro vládu Holcát uvádí, že platba za státní pojištěnce se neměnila od roku 2010, přestože předtím se standardně navyšovala. Reálná platba kvůli inflaci naopak klesla. Zdravotnictví využilo vnitřních rezerv a zvýšilo efektivitu, celkem tak za roky 2011, 2012 a 2013 muselo nahradit stagnaci odvodů státu ve výši zhruba 18 miliard korun. Růst DPH vzal zdravotnictví loni a letos 6,6 miliardy Kč, celkem i s rokem 2014 tak připraví rostoucí DPH zdravotnictví o 10,4 miliardy korun.

K novele zákona zavádějící regulační poplatek Plíšek doplnil, že ministerstvo vychází z dřívějšího nálezu Ústavního soudu, který poplatek ve výši 60 korun nezpochybnil. Ústavní soud zrušil s platností k 1. lednu 2014 stokorunový poplatek. Pokud by novela nebyla přijata, neplatilo by se od ledna v nemocnicích nic.

Opozice chce časové omezení poplatku, nebo ho zcela zrušit. Plíšek uvedl, že časové omezení by zvýšilo administrativní náklady nemocnicím a způsobilo problémy pacientům, proto ho ministerstvo nenavrhlo. Navíc pro odborné léčebné ústavy a léčebny dlouhodobě nemocných by v případě časového omezení poplatek ztratil smysl.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?