Holcát má nového náměstka Saláka za Ženíška, jenž sám odešel

5. 8. 2013 8:18
přidejte názor
Autor: Redakce
Novým náměstkem ministra zdravotnictví se stal bývalý ředitel ekonomického odboru ministerstva Petr Salák. Převezme agendu po Marku Ženíškovi, který se rozhodl na ministerstvu skončit se zdůvodněním, že funkce prvního náměstka není slučitelná s jeho funkcí místopředsedy TOP 09. Výměnu ve svém nejbližším týmu potvrdil novinářům Holcát.


„Touto funkcí, nikoli prvního náměstka, ale funkcí ekonomického náměstka jsem pověřil bývalého ředitele ekonomického odboru Petra Saláka, takže to je můj nový náměstek,“ řekl.

Budou-li nějaké další změny na ministerstvu, Holcát zatím neví, záleží podle něj na dalším vývoji. Náměstek Ferdinand Polák, který je na ministerstvu za ODS, se teprve má rozhodnout, zda setrvá. „Musím říct že dřív, když jsem na ministerstvu byl, tak náměstci nebyli političtí, takže toto nemuseli řešit,“ podotkl ministr.

Personální změny provedl i v Psychiatrické léčebně Šternberk, k 1. srpnu odvolal její ředitelku Dagmar Malotovou. Překvapila ho prý její reakce, za svým odvoláním vidí mstu za to, že je členkou TOP 09.

„Musím přiznat, že jsem se to dozvěděl až dnes (v pátek) ráno, nevěděl jsem, v jaké je straně. Nezajímá mě stranické zaměření ředitelů přímo řízených organizací, jako mě nezajímá jejich náboženské přesvědčení, sexuální orientace a další,“ zdůraznil.

Připomněl, že odvolaná ředitelka je ze stejné strany jako jeho předchůdce na místě ministra Leoš Heger. A právě on začal problémy této léčebny řešit, poukazoval na manažerské i ekonomické nedostatky a poslal do léčebny kontrolu. Ta ještě neskončila, proto Holcát nemohl zveřejnit dosavadní zjištění, je vázán mlčenlivostí. Výsledky ale určitě zveřejní, jakmile kontrola skončí.

„Možná je otázka, proč jsme nepočkali na konec kontroly. Když někdo nasměruje někam špatně a někam to špatně řídí, tak to člověk musí včas zastavit,“ vysvětlil s odkazem, že na počátku kontroly byla stížnost primářů léčebny.

Malotová ČTK řekla, že byla odvolána zcela nečekaně a s odůvodněním svého odvolání nesouhlasí. Dočasným řízením pověřil ministr primářku oddělení pro ženy Hanu Kučerovou, která neuspěla v předchozím výběrovém řízení, v němž zvítězila Malotová.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?