Holcát má podle odborů zabránit náměstkům v likvidaci lázní

30. 9. 2013 8:23
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministr zdravotnictví Martin Holcát má podle krizového štábu lázní zastavit "likvidační politiku" svých náměstků vůči léčebným lázním. Náměstek Ferdinand Polák prý řekl, že je žádoucí, aby "došlo k likvidaci části lázeňských zařízení". Polák to označil za zkreslení svých vyjádření.


Štáb trvá na dodržení dohod s ministrem, že do lázeňství půjde ještě letos víc peněz a nepřijde o peníze ani příští rok.

„Chceme znovu připomenout, že likvidací českého lázeňství je ohroženo až 40.000 pracovních příležitostí a také kondice zejména chronicky nemocných osob a dále péče o zdravotně postižené děti,“ uvádí štáb v otevřeném dopise, který zaslal i premiérovi a médiím. Štáb varuje, že pokud má nahradit lázeňskou péči užívání léků, výdaje zdravotnictví stoupnou.

Odbory před pár dny kritizovaly Holcátovy náměstky Petra Noska a Martina Plíška za vyjádření, že úhradovou vyhlášku pro letošní rok nelze změnit. Krizový štáb nemocnic vyzval Holcáta, ať oba odvolá. Nyní se do centra zájmu odborů dostal Polák. Ten ale jakýkoli záměr likvidovat lázně odmítl.

Odbory prý nepřesně tlumočí jeho vyjádření, zda ČR potřebuje do budoucna tolik lázní a lázeňských lůžek, když je zjevné, že do lázní bude jezdit ze zdravotního hlediska méně pacientů. Tento trend trvá řadu let.

„To není dáno indikačním seznamem, který odboráři kritizují, ale pokrokem medicíny. Je tudíž relevantní bavit se, zda potřebujeme stejné množství lázní jako dosud. Je to paralelní, jako když se bavíme, zda měnit strukturu akutních lůžek v nemocnicích. Je relevantní bavit se, že možná některé lázně zaniknou, pokud se samy nebudou schopny uživit,“ řekl ČTK Polák ze zasedání zemí Visegrádu v Budapešti.

Podle Poláka nelze uměle udržovat při životě lázně jenom proto, že je ČR má. Soudí, že pokud jsou pacienti efektivně léčeni, třeba v rehabilitačních ústavech, tak ČR potřebuje tyto ústavy. „A jestli lázně chtějí přežít všechny, tak si musejí najít další příjmy, ať už jsou to samoplátci, anebo přeměna na následná rehabilitační lůžka,“ zdůraznil.

Odbory žádají návrat k původnímu seznamu, který platil do loňského října. Nový seznam omezil počty nemocí pro lázeňskou léčbu a zkrátil dobu pobytu. Lékaři omezili psaní lázní více, než by museli, a lázním ubylo pacientů. Klesly tržby, zaměstnancům klesly platy, hrozí propouštění a prý i krach některých lázeňských zařízení. „Pokud bychom se měli vracet k původnímu seznamu, je to zcela zjevné popření pokroku v medicíně,“ řekl k požadavku odborů náměstek.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?