Holcát se zlobí na novináře kvůli zprávám o stavu prezidenta

7. 11. 2013 8:04
přidejte názor
Autor: Redakce
Šéf lékařského konzilia hlavy státu a ministr zdravotnictví v demisi Martin Holcát rozhodně popřel některé mediální dohady o zdravotním stavu prezidenta Miloše Zemana. Hlava státu si podle něj zranění kolene nepřivodila v důsledku požití alkoholu, ani si neporanila obličej, uvedl mimo jiné Holcát, který se chce ke zdravotnímu stavu prezidenta napříště vyjadřovat pouze formou tiskových zpráv.


„Rozhodně se musím jako lékař ohradit proti nepravdivým tvrzením, která se v posledních dnech v médiích objevují, a sice že došlo k úrazu v důsledku požití alkoholu, že šlo o kolaps s následným bezvědomím nebo že by při pádu došlo k poranění obličeje. Nic takového se nezakládá na pravdě. Zdravotní stav pana prezidenta je uspokojivý a také subjektivně se cítí dobře,“ uvedl Holcát v tiskové zprávě.

Výhradně takovou formou chce zdravotní stav hlavy státu komentovat i do budoucna vzhledem k „neustálým dehonestujícím a lživým zprávám v médiích“.

V poslední zprávě také šéf konzilia shrnuje dosavadní fakta o zranění a aktuálním zdravotním stavu Zemana. „Prezident v noci z 29. 10. na 30. 10. při zakopnutí o koberec upadl na pravou nohu a poranil si pravé koleno,“ uvádí v textu, kde také vyjmenovává vyšetření, kterými Zeman prošel. „Byly provedeny laboratorní testy, které mj. absolutně vylučují přítomnost alkoholu v krvi,“ konstatuje mimo jiné. „Jde o nepříjemné a bolestivé, ale na druhou stranu nikoli vzácné, poranění kolenního kloubu, které vyžaduje fyzický klid, omezení pohybu v kolenním kloubu a došlapu na pravou nohu,“ píše dále Holcát. Celkovou dobu rekonvalescence odhaduje na tři až šest týdnů.

Aktuální vyšetření podle Holcáta neprokázala vážnější změny zdravotního stavu prezidenta, který trpí cukrovkou. „Pan prezident dodržuje klidový režim, řídí se doporučenou dietou, a to včetně zákazu požívání alkoholu. V neděli již také začal rehabilitovat, začíná zapojovat chůzi o berlích,“ stojí v dnešní tiskové zprávě.

1)
“Pojišťovně se však podařilo poprvé v její historii počet pojištěnců udržet. Velký počet pojištěnců byl získán zejména akvizicemi spojenými s projektem elektronických zdravotních knížek a projevil se zde i nový klientsky orientovaný přístup Pojišťovny. Nárůst počtu pojištěnců ve srovnání se Zdravotně pojistným plánem 2010 byl rozhodující pro překročení tvorby Základního fondu zdravotního pojištění i v okamžiku, kdy i za této situace poklesla oproti roku 2009 částka předpisu pojistného z v.z.p. o 1,3% a v porovnání s rokem 2008 dokonce o 1,8%.”
Zdroj: Výroční zpráva VZP ČR 2010 (kapitola 5.1 Základní fond zdravotního pojištění, strana 28).

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?