Holcát slíbil zubařům, že se bude zabývat jejich požadavky

16. 9. 2013 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Zhruba čtyři stovky zubních lékařů v sobotu na valné hromadě České stomatologické komory diskutovali o současné situaci v jejich oboru, jež je podle nich kritická. Mezi zubaře přišel ministr zdravotnictví v demisi Martin Holcát, který jim obecně slíbil, že se problematikou bude zabývat. Podle prezidenta komory Pavla Chrze však bude další vývoj záležet na výsledku předčasných voleb do Sněmovny.


Zubaři chtějí, aby ministerstvo zdravotnictví přidalo na zubní péči v úhradové přihlášce na příští rok. Argumentují tím, že rostoucí DPH jim zdražila materiál a letošní vyhláška tento nárůst nepokryla. V dohodovacím řízení se nedohodli se zdravotními pojišťovnami na cenách na rok 2014, a rozhodnout proto musí právě ministerstvo, které vyhlášku vydává.

Holcát dnes za přítomnosti zástupců několika pojišťoven uvedl, že se situací bude společně s komorou zabývat, konkrétnější přísliby však v pražském Národním domě na Vinohradech nezazněly. Chrz je ovšem ani nečekal.

„Samozřejmě se nedalo očekávat, že pan ministr řekne, že to okamžitě bude tak, jak si my přejeme. To asi možné není, protože zdravotní pojištění opravdu je ve finanční krizi. Nicméně chtěli jsme, aby slyšel nejenom ode mě, ale i z úst ostatních zubních lékařů, že ta situace opravdu dobrá není a že se musí se stomatologií něco dělat,“ řekl ČTK.

Zubaři dlouhodobě prosazují, aby si dospělí sami platili zubní výplně. Pojišťovny by je podle komory měly hradit dál jen dětem, těhotným a seniorům. Předchozímu ministru Leoši Hegerovi (TOP 09) se tento požadavek nepodařilo prosadit.

„Požadavek ohledně výplní zazněl i dnes. Trváme na něm, protože se nám to zdá jako správná cesta. Dá se ale očekávat, že stávající vláda a stávající Senát pro to neudělají nic. A jestli se po volbách dostane k moci levice, tak se zase nic neudělá,“ míní prezident komory. Dodal, že pokud kabinet v demisi ani vláda vzešlá z předčasných voleb plomby z úhrad nevyřadí, musí alespoň stoupnout jejich úhrada z pojištění.

Zubaři kritizují i to, že dosavadní reformy jen zatížily jejich praxe zbytečnou administrativou, skutečná reforma financování prý provedena nebyla.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?