Holding se musí postavit na vlastní nohy

21. 4. 2010 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Jihočeský nemocniční holding, který zastřešuje všechny nemocnice v regionu, se musí uživit sám. Kraj pro letošek na jeho fungování už nevyčlenil ze svého rozpočtu žádné finance.


Ještě před dvěma lety holding hospodařil s více než čtyřmiliónovou dotací od kraje. Vloni získal jen necelý milión a letos se musí, jak Právu potvrdila náměstkyně hejtmana Ivana Stráská, (ČSSD) už zcela postavit na vlastní nohy.

„V minulosti spoléhala holdingová společnost při své činnosti plně na příspěvek od Jihočeského kraje. Čtyři milióny, které ještě minulé vedení kraje vyčlenilo pro řízení jihočeských nemocnic v roce 2008, byly příliš velkou částkou.

Přitom ji spolkly jen výdaje na mzdy a správu budovy, v níž holding sídlí. Už loni jsme proto sumu snížili na necelý milión korun, který byl podle mne dostačující, a letos od kraje holding nedostane už příspěvek žádný,“ konstatoval hejtman Jiří Zimola (ČSSD).

Je přesvědčen, že v době, kdy je potřeba více financí věnovat do vlastní zdravotnické péče, je dotování firem, které se mohou uživit samy, jen mrháním peněz. Vedení holdingu s tímto krokem souhlasí.

„Pokud máme být úspěšnou společností, musíme vyvíjet samostatnou činnost ve vztahu k nemocnicím, zdravotnické péči v kraji, a obhájit tak svou potřebnost. Věříme, že naši činnost ocení ve svém důsledku zejména pacienti,“ glosoval rozhodnutí vedení kraje předseda představenstva společnosti Jihočeské nemocnice Martin Bláha.

Podotkl, že v tomto roce se bude holding podílet mimo jiné na zpracování zdravotní koncepce nemocnic Jihočeského kraje, která doposud chyběla.

„Zdravotnictví v jižních Čechách zatím nemělo jasné budoucí obrysy, což je chyba. Cílem proto bude vytvořit koncepci, která definuje smysl a budoucí činnost konkrétních zdravotnických zařízení v kraji, jejich přístupnost pacientům a potřebu podpory důležitých oddělení,“ dodala Stráská.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?