Homolka obhájila počtvrté světovou značku kvality péče JCI

20. 6. 2014 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Nemocnice Na Homolce obhájila prestižní značku kvality - mezinárodní akreditaci JCI (Joint Commission International). V těchto dnech obdržela certifikát z centrály JCI v Chicagu, akreditace tím na další tři roky vstupuje v platnost.


ČTK to řekla mluvčí nemocnice Jitka Kalousková. Nemocnice splnila standardy kvality zdravotní péče, bezpečnosti jejího poskytování a předcházení rizikům. V Česku má nyní českou či mezinárodní akreditaci přes 70 zdravotnických zařízení, akreditaci JCI včetně Homolky čtyři.

Nemocnice se ale v těchto dnech stala předmětem zájmu i kvůli tomu, že podle médií podezřelými transakcemi přišla o téměř 300 milionů korun. Peníze prý šly k jejím dceřiným firmám. Zjistili to podle MfD auditoři. Podle ředitele Michala Šetlíka je zpráva auditorů účelově zaměřena a její závěry jsou nesmyslné a neadekvátní.

Certifikát JCI získala Homolka poprvé v roce 2005 a obhájila ho v letech 2008, 2011 a znovu letos. „Jsme nemocnicí s nejdelším držením certifikátu JCI v ČR. S kratší dobou držení se k nám připojují pražský Ústav hematologie a krevní transfúze, Fakultní nemocnice Ostrava a Masarykův onkologický ústav Brno,“ shrnul Šetlík.

„Je to nejen významné ocenění profesionality a práce našich zaměstnanců, ale zejména důležitý signál pro naše pacienty, že jsme bezpečná nemocnice,“ uvedl Šetlík. Auditoři prověřili, jak nemocnice plní více než 1500 akreditačních ukazatelů, postihujících veškeré důležité činnosti nemocnice, které souvisejí s bezprostřední péčí o pacienty i bezpečným, efektivním a správným řízením nemocnice.

Nové standardy JCI pro letošní akreditaci se oproti předchozím více zaměřily na řízení nemocnice a sledovaly činnost managementu, tvorbu strategického plánu nemocnice, rozpočtu a uplatňování principů kvality a bezpečnosti také v externích smluvních vztazích nemocnice, tedy u dodavatelů nemocnice. Řízení kvality je z české legislativy povinnou součástí řízení nemocnice.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?