Homolka vydala za ozdravné kroky za půl roku 5,37 milionu kč

20. 4. 2015 8:19
přidejte názor
Autor: Redakce
Nemocnice Na Homolce zaplatila za kroky ke zrušení dceřiných společností a nastavení běžného provozu za půl roku 5,37 milionu korun. Využila k tomu 25 externích pracovníků, což je za měsíc na jednoho člověka náklad 35.799 korun, uvedl na mimořádném brífinku ředitel Ivan Oliva.


Účetnictví dělala pro nemocnici dceřiná firma Holte s.r.o., od dubna si ho zajišťuje Homolka sama. Nákupy léků a přístrojů zajišťuje dceřiná firma Holte Medical, ukončení spolupráce s ní se rovněž chystá.

Homolku kritizovalo ministerstvo zdravotnictví za nehospodárnost. Kvůli dřívější manipulaci s veřejnými zakázkami v nemocnici půjde k soudu sedm lidí, včetně někdejšího ředitele Vladimíra Dbalého.

„Jedním z výsledků ozdravného procesu je úspěšný převod celé ekonomické agendy včetně účetnictví zpět do nemocnice, za které Homolka každý rok platila více než 40 milionů korun. Jinými slovy, půl rok tvrdé práce ve více jak dvou desítkách odborníků a nemocnice již nemusí každý měsíc posílat soukromé společnosti téměř čtyři miliony korun,“ řekl Oliva.

Přiznal, že za využití externích týmů pro převod účetnictví a jejich odměňování se mu dostalo od ministerstva zdravotnictví výtky, že porušil příkaz ministra kvůli nesoutěžení zakázek s hodnotou nad 500.000 korun. Oliva je ale přesvědčen, že aby zachoval bezproblémový chod nemocnice a neohrozil péči o pacienty, nemohl z časových i jiných důvodů jednat jinak. „Zdůrazňuji, že jsem po celou dobu neporušil zákon, což považuji za nejdůležitější,“ řekl.

Oliva rovněž uvedl, že ozdravné kroky nebylo možno vykonávat jen prostřednictvím interních zaměstnanců. Krizový tým složený z interních i externích spolupracovníků provede nutné změny, připraví nové standardy, tím ukončí svou práci a vše předá interním zaměstnancům, řekl.

Pro převod účetnictví využila Homolka společností Filamenta, s.r.o. a CIS s.r.o. Tým odborníků z CIS analyzoval pochybení, na něž upozornila ministerská kontrola, a zpracoval nápravná opatření. Tým z Filamenty pracoval na strategii nemocnice, jejím business plánu, nastavení řídících procesů a manažerské kontroly mezi nemocnicí a dceřinými společnostmi. „Za šest měsíců bylo společnosti CIS zaplaceno 1,265 milionu a společnosti Filamenta 1,572 milionu,“ shrnul ředitel.

Při rušení spolupráce s Holte s.r.o. šlo o 40 milionů korun ročně. Ředitel uvedl, že dostal anonymní výhružné maily od těch, kterým zprůhledňování financí vadilo, aby rezignoval. Očekává přiostření útoků, až začne rušit spolupráci s Holte Medical, kde jde ročně až o jednu miliardu korun.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?