Homolka zavedla novou metodu léčbu vysokého krevního tlaku

26. 1. 2016 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Nemocnice Na Homolce zavedla novou metodu léčby vysokého krevního tlaku. Podle primáře kardiologie Petra Neužila tamní kardiologové jako první na světě v sobotu provedli unikátní zákrok, kdy dvěma pacientům ultrazvukem přes stěnu krční žíly usměrnili zvýšenou aktivitu tzv. karotidového tělíska.


To má vliv právě na hladinu krevního tlaku. Neužil to sdělil médiím a vyzdvihl, že tímto šetrným zákrokem se pacienti vyhnuli náročné chirurgické operaci.

„Cílem zákroku je významné snížení krevního tlaku, popřípadě snížení dávky podávaných léků,“ vysvětlil s tím, že lékaři budou tlak u obou pacientů dál průběžně sledovat.

Vysoký tlak patři k nejčastějším onemocněním srdce a cév, v Česku jím trpí zhruba dva miliony lidí. Neléčená nebo špatně léčená hypertenze vede k rozvoji nemocí srdce a cév. V ČR na ně zemřelo v roce 2014 téměř 55.000 lidí, což je 50 procent všech úmrtí.

Neužil připomněl, že přes veškerou snahu se daří snížit vysoký tlak pomocí léků jen asi u 75 procent léčených. Zhruba čtvrtině tak lékaři dosavadními metodami nemohli pomoci. Nyní v projektu ověřují metodu, kdy se vyřadí z funkce karotidové tělísko. Hodnotit se bude bezpečnost a účinnost ultrazvukové energie na toto tělísko. Projektu se má účastnit pět až osm center v zemích EU, z Česka právě Homolka.

Karotidové tělísko se nachází v krku v místě, kde se tepna směřující do hlavy větví na vnější a vnitřní krkavici. Tělísko vnímá koncentrace oxidu uhličitého a kyslíku v krvi. Je tvořeno specializovanými buňkami. Pokud je zjištěna nízká koncentrace kyslíku a vysoká koncentrace oxidu uhličitého, je signál předán do centrální nervové soustavy.

Horní hranice tlaku, nad niž se již hovoří o hypertenzi, je 140/90, u diabetiků 130/80. Řada lidí o svém vysokém tlaku neví, zásadní potíže nemají, cítí se zdraví. Jen někdy mají bolesti hlavy, závratě, hučení v uších, krvácení z nosu. Většinou se hypertenze ohlásí až ve chvíli, kdy způsobila postižení životně důležitých funkcí, vyústí v infarkt, mrtvici či srdeční selhání.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?