Horák: O restrukturalizaci lůžek se rozhodne do konce června

11. 2. 2011 8:35
přidejte názor
Autor: Redakce
Na ministerstvu zdravotnictví vznikne komise, která vytvoří analýzy o snižování lůžkového fondu. První výsledky by měly být známy do konce června. „S pojišťovnami jsme se již dohodli na společném postupu,“ uvedl pro Zdraví.Euro.cz ředitel VZP Pavel Horák.


Chystáte analýzu na restrukturalizaci lůžkového fondu. Kdy začnete jednat s pojišťovnami? Kdy budou známy nějaké první výsledky jednání?

Jednání s pojišťovnami už začala a byla úspěšná v tom smyslu, že je zřejmé, že menší pojišťovny nebudou situace využívat k přetahování klientů, a naopak jsme se dohodli na společném postupu. Co se týče jednání se zřizovateli, předpokládáme, že první představu o jejich ochotě se k restrukturalizaci připojit a první čísla o možném rozsahu první etapy snižování by měly být koncem března. Ještě předtím předpokládáme vznik komise na ministerstvu zdravotnictví s tím, že tam jsme si společně dali cíl prvních výsledků do 30.6. tohoto roku.

Existuje alespoň nějaký předpoklad, kolik by se mohlo při snížení o 10 tisíc lůžek ušetřit?

Naše nabídka, že při provedení restrukturalizace nesnížíme objem plateb do nemocničního segmentu, pro nás znamená, že my neušetříme nic. Ušetří nemocnice a jejich zřizovatelé fixní náklady na provoz. To je v každé nemocnici jiné číslo a znamená to také, že tento aspekt se musí vzít v úvahu nejen z medicínsko organizačního pohledu, ale také zejména z pohledu zřizovatelů. Celkovým záměrem je zefektivnit financování nemocnic a uvolnit prostředky od provozních výdajů nepotřebných či nevyužitých kapacit k úhradě personálních a dalších nutných nákladů zdravotnických zařízení.

Jak jste přišel zrovna na číslo 10 tisíc lůžek? Z čeho jste vycházel?

Již v loňském roce ze systému ubylo přes 2000 lůžek pouze akcí VZP při nasmlouvávání nových příloh č. 2, tato lůžka však v reálu většinou neexistovala nebo nemocnice neměla skoro žádný personál k jejich provozu. K žádné reálné redukci lůžek nedošlo, proto v systému existuje stále rezerva jak v počtu oddělení, tak počtu lůžek, tak v delší ošetřovací době, tak v převodu jednoduchých chirurgických výkonů (v ortopedii, chirurgii, ORL, očním lékařství) do jednodenní chirurgie – to vše znamená naprosto minimálně objem ke snížení 10%, sociální hospitalizace obsadí podle našich odhadů 20 až 25 000 lůžek, většina z nich je sice v následné péči, ale 10% obsazenosti akutních lůžek ze sociálních důvodů je velmi nízký odhad. Proto navrhovaná 20procentní redukce, pokud by byla prováděna kvalifikovaně a v období 1-2 let je reálná. Samozřejmě, pokud by se v reále ukázalo, že je dobře možné zrušit ne 10 000 lůžek, ale 8 800 nebo naopak 11 000, tak to nehraje roli a vyplyne to z konkrétních jednání. Nejde jen o prostou redukci lůžek, ale o změnu fungování nemocnic, o využití kapacit, intenzifikaci péče a k tomu musí také pojišťovna vytvořit podmínky.

Názory ostatních ředitelů pojišťoven na restrukturalizaci čtěte tento týden na Zdraví.Euro.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?