Horák v čele VZP zůstává, získal silný mandát

30. 3. 2010 8:59
přidejte názor
Autor: Redakce
Pavel Horák zůstáne v čele Všeobecné zdravotní pojišťovny další čtyři roky. Jeho znovujmenování podpořila drtivá většina členů správní rady. Právě bez ní se zřejmě bude muset pojišťovna na několik měsíců obejít, většině členů končí mandát a sněmovna zřejmě do voleb nestihne nová jména vybrat.


Znovujmenování Pavla Horáka do čela Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) podpořilo 25 z přítomných 28 členů správní rady.

„Důvěra v Pavla Horáka jde napříč správní radou, získal velmi silný mandát a funkci ředitele tak bude vykonávat i další funkční období, tedy od 1. května 2010 do 30.4. 2014,“ uvedl po jednání správní rady VZP její předseda a první náměstek ministryně zdravotnictví Marek Šnajdr.

Za tak silnou podporu také Horák členům rady poděkoval. „Takto silná podpora je zvláštností v současném politickém prostředí. Já ji samozřejmě chápu jako závazek do budoucna,“ reagoval po svém znovujmenování Horák.

Jeho mandát by vypršel v dubnu, dvěma třetinám členů správní rady pak počátkem května.

Šnajdr: Správní rada musela rozhodnout nyní

Právě fakt, že v květnu končí mandát 18 členům správní rady vyvolal pochybnosti o tom, zda by měla taková rada volit nového ředitele. Navíc těsně před parlamentními volbami. Jenže podle předsedy správní rady Marka Šnajdra vlastně ani jiná možnost nebyla.

„V květnu končí mandát 18 členům správní rady, zůstane jich 12 a v takovém počtu nelze zasedat. Není vůbec jasné, kdy poslanci o nových členech rozhodnou. Proto jsme chtěli zvolit ředitele radši nyní,“ vysvětloval důvody Šnajdr.

Pokud by tak neučinili, mohlo by se stát, že by VZP byla bez ředitele i správní rady a to by bylo podle Šnajdra, zejména v období krize, velmi nezodpovědné. „Pojišťovnu by taková sitauce oslabila a destabilizovala,“ uvedl Šnajdr.

Dodal, že fuknční období Pavla Horáka je obdobím konsolidace pojišťovny. Rada na svém posledním zasedání také schválí taková opatření, aby pojišťovna mohla několik měsíců bez tohoto orgánu fungovat bez problémů. Správní rada rozhoduje například o ivesticích, výroční zprávě a pojistném plánu.

Pro byla přes výhrady i ČSSD

Musím konstatovat, že dnes na jednání správní rady jsme podpořili nominaci pana Horáka. A to i přesto, že ČSSD měla k osobě současného ředitele menší výhrady.

Hašek ocenil ovšem, že ředitel Horák je o těchto výhradách vždy připraven jednat, a to i s krajskými hejtmany. Jeho zvolením sociální demokracie ukázala, že nechce ohrozit fungování VZP

„Rozhodli jsme se ho podpořit v době hospodářské krize a jejího dopadu na české zdravotnictví,“ uvedl místopředseda správní rady a jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD).

Ambiciozní cíle do budoucna

Cíle VZP jsou podle Horáka ambiciózní a nebude jednoduché je splnit. I za současné ekonomické situace chce ale prý pokračovat ve své přeměně v instituci, která je orientovaná na klienty a vychází především z jejich potřeb.

„Chceme, aby naši klienti dostali tu nejkvalitnější zdravotní péči, která jim umožní vypořádat se s jejich onemocněním co nejlépe.“ VZP se stará o více než 6,2 milionu pojištěnců a na léčbu loni vydala 140,1 miliardy korun, což je o 8,2 % více než v roce 2008.

Horák převzal vedení pojišťovny v květnu 2006 poté, co ho do funkce navrhla vláda a schválila sněmovna. Zákony se od té doby změnily, dnešní rozhodnutí správní rady už vláda ani sněmovna schvalovat nemusejí.

Ve vládě prosazoval před čtyřmi lety Horákovo jmenování tehdejší ministr zdravotnictví David Rath (ČSSD), s nímž Horák v devadesátých letech spoluzakládal Lékařský odborový klub.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?