Horko zabilo další tři lidi

21. 6. 2006 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Současná tropická vedra si v České republice vyžádala další lidské životy. V Plzni v úterý odpoledne zemřel na ulici jednaosmdesátiletý muž. V Praze včera odpoledne zemřeli dva muži, jejichž náhlé úmrtí může souviset se současným horkým počasím...


Současná tropická vedra si v České republice vyžádala další lidské životy. V Plzni v úterý odpoledne zemřel na ulici jednaosmdesátiletý muž.

„Byl to pán po infarktu, který zřejmě zkolaboval ze sluníčka a lékařům už se ho nepodařilo oživit,“ řekla Právu mluvčí plzeňské záchranky Lenka Ptáčková s tím, že přesnou příčinu smrti určí až patolog.

Podle ní nebylo od důchodce moudré, že v takovém počasí vůbec vyšel ven. V západočeské metropoli se teplota odpoledne pohybovala okolo 31 stupňů ve stínu.

„Většina starších lidí je dobře informovaná o tom, jak se mají v horku chovat. Od 11. do 15. hodiny by pokud možno neměli vycházet ven. Pokud je to nutné, měli by se pohybovat ve stínu s pokrývkou hlavy a důsledně dodržovat pitný režim,“ dodala Ptáčková. V Praze včera odpoledne zemřeli dva muži, jejichž náhlé úmrtí může souviset se současným horkým počasím.

Krátce po 13. hodině zkolaboval dělník na stavbě v Praze 10. Přes okamžitou pomoc záchranářů se ho nepodařilo zachránit.

Čtyřiašedesátiletý řidič zemřel kolem 16. hodiny za volantem svého vozu, když jel Tiskařskou ulicí v Praze 10, kde poté havaroval.

Podle mluvčí pražské záchranné služby Simony Cigánkové nelze úmrtí jednoznačně dávat do souvislosti s počasím, mohlo však hrát svou roli.

Dělník pracoval ve stavební buňce, ve které se teplota odhadem pohybovala kolem 60 stupňů Celsia. Zdravotníci byli na místě téměř okamžitě, protože se stanoviště nachází poblíž.

„Záchranáři začali ihned s resuscitací, ale pacientovi už nemohli pomoci; zemřel ihned, zřejmě na embolii,“ uvedla Cigánková.

První obětí veder se stal minulý týden 70letý muž z Radouše na Berounsku, který zemřel na rozpálené střeše.

Dnes má být nejtepleji v tomto týdnu

Dnes by mělo být nejtepleji v tomto týdnu. Meteorologové očekávají 29 až 33 stupňů Celsia, a to znamená, že teplota by překročila tropickou třicítku. Vedra budou doprovázena bouřkami s kroupami a přívalovými dešti.

I v případě, že by teploty dosáhly předpovídaného maxima, nebude to nic proti horku, které jsme zažívali před šesti lety. Jednadvacátého června roku 2000 totiž v pražském Klementinu naměřili rekordních 35,6 stupně Celsia. Opačný rekord - pouhé 3,6 stupně Celsia - pak padl v roce 1915.

„Hrozí lokální zatopení a v přívalových srážkách může spadnout až 30 mm vody, to je 30 litrů na metr čtvereční,“ informoval Právo Vladimír Seifert z Českého hydrometeorologického ústavu v Praze. Upozornil na možné lokální zatopení některých míst.

Bouřky budou výrazné i zítra a nejvíce se očekávají na jihu České republiky a na Moravě. Podle Seiferta v závěru týdne by už tak velké vedro jako ve středu být nemělo, ale po celý tento týden musíme počítat s teplotami, které budou atakovat tropickou třicítku anebo zůstanou jen málo pod ní.

Zaměstnavatelé musí podle Zákoníku práce svým pracovníkům zajistit dostatek nápojů. Nedostatek vody v organismu může totiž způsobit pokles duševní i fyzické výkonnosti člověka.

Podle ministerstva práce a sociálních věcí nařízení vlády neřeší, jak má zaměstnavatel zajistit pitnou vodu ani v jakém množství. „Obecně se dá říci, že na jednoho zaměstnance a jednu osmihodinovou směnu je nutné počítat minimálně s jedním litrem pitné vody,“ sdělila Právu Kateřina Beránková, mluvčí ministerstva.

U některých povoláních, jako je tomu například u řidičů veřejné hromadné dopravy, musí zaměstnavatel zajistit i tzv. ochranné nápoje, za které se ale voda nepovažuje. Těmito nápoji jsou minerální vody či speciální iontové nápoje.

Ochranné nápoje pak musí zaměstnavatel poskytnout zdarma a podle vlastního seznamu, který je vyhotoven po dohodě s lékařem.

Pozor na spálení kůže

Hlavní hygienik republiky Michael Vít doporučuje v těchto vedrech hodně pít. „Měli bychom vypít nejméně tři litry tekutiny za den a kdo je vystaven slunci, ještě víc. Jen tak nedojde k vyčerpání organismu,“ řekl Vít.

Profesorka Jana Hercogová, přednostka dermatovenerologické kliniky pražské nemocnice Bulovka, zase varuje před cíleným opalováním. „Může vést až k rakovinovému nádoru kůže - melanomu. Jeho riziko se raketově zvyšuje s počtem spálení kůže během života,“ řekla Hercogová.

Jedno až dvě spálení na slunci zvyšují riziko vzniku melanomu užen 1,5krát a umu žů až 2,8krát. Tři a více spálení na slunci během života zvyšují toto riziko u žen 2,3krát a u mužů dokonce 7,6krát.

Právo

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?