Horská služba a záchranka se v Karlovarském kraji zblíží

14. 12. 2012 7:39
přidejte názor
Autor: Redakce
Krušnohorská Horská služba a Zdravotnická záchranná služba Karlovarského kraje podepsaly dnes dohodu, která má zajistit lepší spolupráci obou záchranných složek. Novinářům to včera řekl ředitel záchranky Roman Sýkora.


„Ročně jde asi o 300 případů, z nichž u větší poloviny zasahuje záchranná služba,“ upřesnil náčelník Horské služby oblast Krušné hory Miroslav Güttner.

Hlavně v zimním období, kdy na horách narůstá množství úrazů, spolu obě záchranné složky úzce spolupracují. Nová dohoda upřesňuje například komunikaci dispečinků, ale třeba i spolupráci na odborné přípravě ve školicím středisku záchranné služby.

Podle Güttnera Horská služba volá záchrannou službu nebo rovnou vrtulník podle závažnosti případu. V Krušných horách má Horská služba osm stálých a dva sezónní záchranáře. Jim pak pomáhá asi 20 až 30 dobrovolníků. Slouží na Božím Daru, Klínovci v Perninku a na Bublavě.

Podle Sýkory například záchranná služba půjčí Horské službě dětský zádržný systém, který znehybní dítě po úrazu například kvůli možnosti poškození páteře. Podobně si obě složky navzájem půjčují například krční límce. „Pokud bychom je při předávání vyměňovali, vznikalo by zbytečné riziko,“ uvedl Sýkora.

Podobnou dohodu o spolupráci podepsala nedávno záchranná služba i s hasiči. I v tomto případě šlo o upřesnění vzájemné spolupráce.

1)
Co je HTA? HTA (health technology assessment) je definováno jako systematické hodnocení vlastností a účinků zdravotnických technologií. Zabývá se jak přímými účinky těchto technologií, tak i jejich nepřímými a nezamýšlenými důsledky, přičemž cílem je získání informací pro rozhodování o zdravotnických technologiích
2)
Co je „zdravotnická technologie“?
Pod pojmem zdravotnické technologie jsou myšleny intervence, které mohou být využity při prevenci a podpoře zdraví, diagnostice a léčbě akutních a chronických onemocnění či při rehabilitaci. Mezi zdravotnické technologie se řadí: léky, lékařské přístroje, diagnostické a terapeutické metody, ale také systémy organizace zdravotnictví.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?