Horská služba hlásí více zásahů než za celou minulou zimu

25. 2. 2015 8:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Záchranáři horské služby zasahovali v současné zimě u více než 4800 případů, což je více než za celou minulou zimní sezonu. Tehdy horská služba evidovala 4834 zásahů. Nejčastěji, v 2692 případech horská služba ošetřovala zraněné lyžaře na sjezdovkách, což je také více než v minulém roce.


ČTK o tom informoval mluvčí Horské služby ČR Radek Zeman.

„Jakmile je letos jen trochu vhodné počasí, vyrazí do hor obrovské množství lyžařů, snowboardistů, běžkařů i pěších turistů. A s tím pak roste i počet úrazů,“ uvedl ke statistice náčelník horských záchranářů Jiří Brožek. Podle něj meziroční nárůst počtu zásahů neplatí pro Krkonoše či Šumavu.

Nejvíce úrazů v současné zimě připadlo na Krkonoše, kde záchranáři ošetřovali 1602 lidí, následují Jeseníky s 613 zásahy a Orlické hory s 585 zásahy. Nejvýraznější překročení loňské hranice zaznamenali v Beskydech a Jizerských horách, v obou shodně o 62 zásahů více než bylo loni do 30. dubna. „V řadě případů došlo k mnoha úrazům, které vznikly nedodržováním pravidel bezpečného chování na sjezdových tratích,“ dodal Brožek.

Například v Krkonoších musela horská služba zasahovat i při pádech lavin. Osm desítek záchranářů prohledávalo 10. února oblast po pádu laviny v Modrém dole, protože existovalo podezření, že lavina mohla zavalit tři lidi. Podezření se nepotvrdilo a záchranáři usuzují, že pod lavinou nikdo neskončil. Tragicky skončil pád laviny 5. února, kdy v Malé Studniční jámě zemřel skialpinista, další dva lyžaři ve věku kolem třiceti let pád laviny přežili.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?