Horská služba stále čeká na svůj zákon

7. 11. 2007 8:28
přidejte názor
Autor: Redakce
Horská služba stále čeká na svůj zákon, který by jasně vymezil práva a povinnosti jejích členů i návštěvníků hor. Jeho věcný záměr totiž narazil na zcela protichůdná stanoviska oponentů, řekl na tiskové konferenci náměstek ministra Jiří Vačkář, do jehož kompetence horská služba spadá...


Pracovní skupina nyní podle něj „dává dohromady problémové teze“, které ministerstvo předá do připomínkového řízení.

O tom, že chce ministerstvo vymezit pravomoci horské služby zákonem, hovořil už loni v říjnu na tiskové konferenci ministr pro místní rozvoj Petr Gandalovič (ODS).

Horská služba působí v Česku už více než 70 let a je špičkou ve svém oboru. Stále ale funguje jen jako obecně prospěšná společnost a není pevnou součástí integrovaného záchranného systému. Její členové provádějí veškeré záchranářské práce na vlastní nebezpečí, nemohou vydávat žádné zákazy, jejich doporučení nejsou pro nikoho právně závazná, a pokud je někdo poruší, tak mu nehrozí žádný postih.

Podle náčelníka horské služby Jiřího Brožka bylo minulou mírnou zimu v horách o polovinu úrazů méně než v zimě předchozí. Během mimozimních měsíců ale naopak úrazů meziročně o 18 procent přibylo. Celkově letos v horách zemřelo 13 lidí, zatímco v roce 2006 devět.

Brožek si pochvaloval každoročně stoupající zájem dobrovolníků o práci v horské službě, mezi nimi lékařů i lékařek. Horská služba podle něj ale stále zápasí s nedostatkem peněz nejen na provoz, ale zejména na investice. Podařilo se sice na příští rok udržet státní dotaci na provoz ve výši 110 milionů korun, ale na investice nedostala služba ani korunu, zdůraznil.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?