Horské službě letos chybí 23 milionů korun, bude muset šetřit

19. 1. 2015 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Horské službě ČR chybí na pokrytí provozních a investičních potřeb letos v rozpočtu asi 23 milionů korun. Bude proto muset šetřit. O zvýšení dotace od ministerstva pro místní rozvoj z dosud přidělených 107 milionů na potřebných 130 milionů korun by se mělo jednat.


Novinářům to řekli ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (ANO) a náčelník Horské služby ČR Jiří Brožek.

Šlechtová uvedla, že není v současnosti schopna chybějící peníze záchranářům zajistit. „Pokud nebudou peníze, tak Horská služba v letošním roce prostě nebude kupovat skútry a novou techniku a budeme to řešit v rámci stávajícího technického parku, který Horská služba má,“ řekla. Ministerstvo podle ní 23 milionů korun navíc nyní nemá. „Pokusím se o debatu s ministerstvem financí, zda by bylo možné udělat rozpočtové opatření pro dofinancování potřeb Horské služby,“ dodala Šlechtová.

Horská služba jako obecně prospěšná společnost žádala ministerstvo pro letošní rok o provozní dotaci 110 milionů korun a o 20 milionů korun na investice. Dostala však 92 milionů korun na provoz a 15 milionů korun na investice. „Pro nás je teď prvořadý úkol zajistit zimní sezonu. To zajištěno v plném rozsahu bude. Peníze jsou otázkou podzimu a začátku příští zimní sezony,“ uvedl Brožek.

Náčelník věří, že stát peníze nakonec záchranářům pošle. Podobná situace podle něj byla i loni, kdy doplnění provozní dotace o 15 milionů na 110 milionů korun Horská služba dostala až na podzim. Kvůli nejistotě však již záchranáři letos začali šetřit. „Zatím omezujeme veškeré nákupy a obnovy do doby, dokud nebudeme mít jistotu, že budeme schopni zaplatit objednané zboží,“ řekl Brožek.

Šlechtová současně vyjádřila nespokojenost s nynějším systémem financování Horské služby. Chtěla by prosadit, aby Horská služba měla svou samostatnou položku ve státním rozpočtu a nemusela tak každoročně žádat o peníze, podobně jako to vůči ministerstvu dělají desítky jiných neziskových organizací. „Chci, aby měla Horská službu jistotu, aby měli jasně dáno, kolik budou dostávat ze státního rozpočtu,“ řekla. Ministerstvo pro místní rozvoj je zřizovatelem Horské služby.

V letošní zimní sezona záchranáři na českých horách zatím zasahovali u více než 1300 událostí, z toho v Krkonoších jich bylo téměř 500. Zasahovali i u dvou úmrtí, žádné z nich ale nesouviselo s provozováním zimních sportů na horách. „Proti loňsku je zásahů více, protože loňský rok se nedostatkem sněhu vymykal. V porovnání s průměrem předchozích zim to odpovídá průměru,“ uvedl Brožek.

U Horské služby je nyní zaměstnáno asi 70 lidí, dalších 380 záchranářů je dobrovolných. Horská služba v sedmi českých pohořích provozuje 79 stanic a služeben. Její členové obsluhují 44 vozidel, 86 sněžných skútrů, 42 terénních čtyřkolek a jednu rolbu. Se znakem Horské služby na českých horách slouží i 12 lavinových a pátracích psů. Ročně Horská služba zasahuje u asi 8000 úrazů.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?