Hospic na Svatém Kopečku prošel rekonstrukcí za deset milionů

17. 6. 2016 8:12
přidejte názor
Autor: Redakce
Hospic na Svatém Kopečku u Olomouce, který byl otevřen v roce 2002 jako jediné zařízení tohoto druhu v Olomouckém kraji, prošel rozsáhlou rekonstrukcí. Dotkla se hlavní budovy a přístavby. Opravy trvaly tři roky a stály deset milionů korun, řekl ČTK ředitel hospice Jiří Borik.


Stavební práce budou slavnostně ukončeny v pondělí. Akci doprovodí mše olomouckého arcibiskupa Jana Graubnera v nedaleké bazilice Navštívení Panny Marie. Za dobu svého fungování se stal hospic útočištěm pro téměř 4000 pacientů.

„Šlo o první rekonstrukci takového rozsahu od otevření hospice v roce 2002. Přestavba přinesla větší komfort nejen pro naše klienty, zaměstnance, ale i rodinné příslušníky klientů, kterým se rozšířila možnost v hospici přespat, a být tak u svých nejbližších,“ řekl Borik.

Opravy se zaměřily na hlavní budovu i přístavbu. „Museli jsme provést sanaci hlavní budovy, kde byly problémy s vlhkostí, a to zejména ve sklepních prostorách. Dále jsme zrekonstruovali přístavbu, kde v přízemí nově funguje vzdělávací místnost, půjčovna kompenzačních pomůcek a je tam také zázemí pro lektora. Nahoře jsou kanceláře a také dva pokoje pro blízké našich klientů,“ doplnil ředitel hospice. Součástí rekonstrukce byl i nákup vybavení včetně nových postelí.

Katolická arcidiecézní charita otevřela hospic v listopadu 2002. Oprava rozlehlého objektu, ve kterém zařízení sídlí, stála tehdy kolem 50 milionů korun. Arcidiecézní charita si vzala na jeho výstavbu desetimilionový úvěr. Na stavbu hospice uvolnilo ministerstvo zdravotnictví téměř 28 milionů korun. Další peníze dala švýcarská charita, 50 měst z Olomouce a okolí, soukromé firmy a další dárci.

Posláním hospice, který leží přímo pod svatokopeckou bazilikou, je pomoci těžce a nevyléčitelně nemocným lidem tak, aby mohli zbytek života prožít důstojným způsobem a pokud možno i v rodinném kruhu. O nemocné se starají lékaři, zdravotní sestry, pečovatelky, sociální pracovnice, kněží a dobrovolníci. Nábytek ve zdravotnickém zařízení vyrobili trestanci z věznice v Mírově na Šumpersku.

V hospici je 18 jednolůžkových a šest dvoulůžkových pokojů. Kapacita ojedinělého zařízení v kraji je nyní podle jeho ředitele naplněna, personál se nyní stara o zhruba tři desítky klientů. Drtivá většina z nich pochází z Olomouckého kraje.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?