Hospic, stavbu za devadesát milionů korun, do konce letošního roku nepostaví

19. 3. 2013 8:12
přidejte názor
Autor: Redakce
Hospic v Libereckém kraji do konce letošního roku nebude. Otevření zařízení pro 20 až 28 klientů do konce roku 2013 je přitom jednou z podmínek, s níž darovalo město Liberec kraji budovu někdejšího sirotčince v centru města.


Vedení kraje však nyní řeší, jak stavbu za zhruba 90 milionů korun financovat, a s městem chce jednat o prodloužení lhůty. Novinářům to řekl hejtmanův náměstek pro ekonomiku Marek Pieter (Starostové pro Liberecký kraj).

Liberecký kraj chce projekt financovat s pomocí evropských dotací. Z Integrovaného programu rozvoje města (IPRM) – Atraktivní a kvalitní život v Liberci by chtělo získat až 85 procent potřebných peněz. Projekt chystá společnost Hospicová péče sv. Zdislavy, v průběhu přípravy ale výrazně nabobtnal – z původně odhadovaných osmdesát milionů korun je dnes 130 milionů. „To se stává, když projekt připravuje někdo jiný než investor. Musí se zredukovat, v radě jsme se shodli, že přijatelná je cena kolem 90 milionů korun včetně vnitřního vybavení i DPH,“ řekla náměstkyně hejtmana pro zdravotnictví Zuzana Kocumová (Změna pro Liberecký kraj).

Výstavbu hospice připravuje Liberecký kraj od roku 2009, je jedním z mála v zemi, kde podobné zařízení chybí. Hospic by měl vzniknout přestavbou bývalého dětského domova v centru Liberce.

Pozemky a historickou budovu z přelomu 19. a 20. století v hodnotě 23 milionů korun věnovalo kraji město. Studie počítá s rekonstrukcí budovy a dostavbou dvou křídel, v nichž budou další pokoje. Hospic bude mít kapacitu 28 lůžek, pokoje budou jednolůžkové s vlastním sociálním zařízením v prvním a druhém patře budovy.

Suterén a přízemí mají sloužit jako zázemí, v podkroví vzniknou pokoje pro stážisty a rodiny a v zahradě má být čajovna. Zhruba 95 procent klientů hospicové péče tvoří onkologičtí pacienti.

V kraji je v průměru ročně diagnostikováno kolem 2500 nových případů, nyní lékaři v celém kraji sledují zhruba 12500 onkologických pacientů. „Nebojím se, že by náš hospic nebyl zaplněn,“ řekla už dříve Taťána Janoušková, ředitelka Hospicové péče sv. Zdislavy, která stavbu s krajem připravuje. Zatím slouží nevyléčitelně nemocným v kraji čtyři rodinné pokoje v nemocnicích v Liberci, Turnově a České Lípě. Tam příští týden otevřou další, v pořadí už pátý rodinný pokoj.

Liberec má tři integrované programy rozvoje, které mohou na projekty rozdělit zhruba 1,5 miliardy korun.

V IPRM – Atraktivní a kvalitní život v Liberci bylo k dispozici 540 milionů korun.
Peníze měly mimo jiné jít třeba na rekonstrukci areálu výstaviště, kde mělo vzniknout Centrum historie tramvajové dopravy. Dopravní podnik ale od projektu ustoupil. Také město některé chystané akce opouští, rozpočet je napjatý a město nemá peníze na spolufinancování a hlavně předfinancování projektů.

„Otevírá se tak možnost získat peníze na další projekty,“ dodala Kocumová.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?