Hospic v nejistotě. Zařízení přišlo o milion a shání dárce

10. 3. 2015 8:14
přidejte názor
Autor: Redakce
Hospic sv. Štěpána je v kraji jedinečným zařízením. Stará se o nevyléčitelně nemocné a pomáhá i rodinám, které se rozhodnou o své umírající blízké pečovat doma. Tento rok se však jako řada jiných zařízení poskytujících sociální služby ocitl v nejistotě. Chybí mu peníze.


To byl také důvod, proč městský radní Lukas Wünsch pozval k návštěvě zařízení poslance ČR Stanislava Berkovce.

„Naprosto mě nadchlo, že hospic poskytuje zdravotnickou, sociální, ale dokonce i duchovní péči. Oba moji rodiče zemřeli v LDN ve Slaném a musím říct, že tato dvě místa opravdu nelze srovnávat,“ zhodnotil prohlídku zařízení poslanec Berkovec. Nadchla ho mimo jiné kaple, která se nachází přímo v budově, nebo místnost, kde se rodina s nemocným může v soukromí rozloučit. Ocenil i poskytovanou ambulantní péči. Vedení hospice následně přislíbil také pomoc.

Hospic sv. Štěpána je totiž zařízením závislým na dotacích a darech. Na provoz sociálních služeb od kraje přitom v letošním roce získal o 17 procent méně peněz, než potřebuje. Přišel tak zhruba o milion korun.
„Likvidační to pro nás zatím není, ale může být. Ocitli jsme se v nejistotě, a to navzdory tomu, že jsme po 14 letech fungování nabyli dojmu, že jsme stabilní zavedenou službou, se kterou má osobní zkušenost již celá řada lidí,“ sdělila ekonomka litoměřického hospicu Marie Prokopová. Přiblížila také, jak se zařízení bude snažit s finančním propadem vyrovnat.

„Budeme dále oslovovat sponzory, dárce, psát projekty. V současnosti nám mohou pomoct i jednotlivci, například nákupem v obchůdku Bona Fide v Michalské ulici či darováním svých výrobků, které bychom naopak mohli prodat,“ dodala Prokopová.

Poslanec Stanislav Berkovec má k Litoměřicím vřelý vztah. „Moje babička se tu narodila, bydlela v Rybářské ulici. Dědeček pocházel z Terezína. Po vzniku protektorátu odešli do nejbližšího města, kde děda jako vojenský krejčí sehnal práci, tedy do Slaného,“ zavzpomínal muž, známý také jako televizní moderátor a milovník motocyklů.

Pomocnou ruku proto hospicu nabídl i on. „Vždy je alespoň šance se o něco pokusit. Možnosti jsou. Je tu Ministerstvo práce a sociálních věcí, zdravotnictví, pro místní rozvoj, evropské fondy, zdravotní pojišťovny,“ řekl k Berkovec. V polovině dubna se chce do Litoměřic vrátit a představit možná konkrétní řešení. Vedení hospicu také nabídl některé své kontakty.

Jak pomoci?

Podpořit litoměřický Hospic sv. Štěpána můžete také svou účastí na některé z tvořivých dílen. Nejbližší se uskuteční v pátek 13. 3., a to od 17 hodin.

Věnovat se bude malbě na hedvábné šály a šátky. Zatímco účastníci kurzu se přiučí zajímavé technice, výrobky poputují do obchůdku Bona Fide a na jarní trhy. Výtěžek bude určen právě hospicu. Na středu 18. 3. je zase v plánu voskování kraslic.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?