Hospicovému hnutí Vysočina chybí v rozpočtu miliony

27. 5. 2009 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Hnutí pomáhají sponzoři. Například loni vzniklý Nadační fond Dien dnes středisku předal výtěžek z benefičního koncertu v Novém Městě na Moravě, celkem přes 40.000 korun. Podle jeho lucemburského podnikatele Jaroslava Dočkala, který fond založil, chce Dien hospicovému hnutí pomáhat i v budoucnu...


Hospicovému hnutí Vysočina, které provozuje střediska v Jihlavě a v Novém Městě na Moravě, chybí letos na péči o umírající klienty a pozůstalé téměř dva miliony korun ze zhruba sedmimilionového rozpočtu.

Pokud nedostane další peníze od kraje a ministerstva sociálních věcí, bude muset výrazně omezit činnost, řekla novinářům ředitelka střediska Iva Kondýsková.

Hnutí pomáhají sponzoři. Například loni vzniklý Nadační fond Dien dnes středisku předal výtěžek z benefičního koncertu v Novém Městě na Moravě, celkem přes 40.000 korun. Podle jeho lucemburského podnikatele Jaroslava Dočkala, který fond založil, chce Dien hospicovému hnutí pomáhat i v budoucnu.

Jedním z jeho cílů je zprostředkovat výměnu zkušeností o paliativní péči v evropských zemích. Protože na Vysočině není kamenný hospic, chtěl by se zasadit alespoň o vybudování zařízení pro odlehčovací péči o těžce nemocné.

Podle vedoucího oddělení sociálních služeb kraje Jiřího Bíny zastupitelé v lednu poslali osmi poskytovatelům hospicové péče zálohu 1,7 milionu korun. Nyní se služby vyhodnocují a rada bude rozhodovat o jejich financování ve druhém pololetí, řekl ČTK. Střediska v Jihlavě a Novém Městě na Moravě se loni starala o 38 klientů, což je celorepublikový průměr.

Koncem minulého roku zahájilo na Vysočině činnost pět středisek hospicové péče při oblastních charitách v Jihlavě, Třebíči, Havlíčkově Brodě, Pelhřimově a ve Žďáru nad Sázavou.

Profesionální týmy tam pomáhají příbuzným pečovat o těžce nemocné umírající lidi v prostředí jejich domova. Tato péče přijde letos na skoro 11 milionů korun.

První poradenské centrum v kraji založilo Hospicové hnutí Vysočina před devíti roky v Novém Městě na Moravě. Loni policie ředitelku střediska obvinila z nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek.

Podle policie neoprávněně podala klientce hospice opiát Sevredol, který neměla předepsaný. Případ policie uzavřela, ředitelka se bude zpovídat u soudu.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?