Hospodaření krajských nemocnic Vysočiny skončilo loni přebytkem

21. 3. 2012 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Na Vysočině loni skončilo přebytkem hospodaření všech pěti krajských nemocnic a také dalších tří zdravotnických zařízení zřizovaných krajem. V součtu jim zůstalo skoro 13 milionů korun, řekl po zasedání krajské rady náměstek hejtmana Vladimír Novotný (ČSSD).


Všechny nemocnice skončily v černých číslech zřejmě poprvé. Peníze z loňska pomohou zdravotnickým zařízením Vysočiny snížit staré dluhy, které v součtu činí 222 milionů korun.

Největší ztráty z minulých let si podle Novotného nese nemocnice v Jihlavě, a to kolem 100 milionů korun. Tato nemocnice ale měla loni i předloni nejlepší výsledek. Druhou největší kumulovanou ztrátu má třebíčská nemocnice, doplnil náměstek.

Loňské výsledky hospodaření nemocnic potěšily hejtmana Jiřího Běhounka (za ČSSD). Podle něj jsou výsledkem respektování úsporných opatření, která kraj nemocnicím doporučil. Náměstek Novotný uvedl, že ke snížení nákladů přispělo zavedení společného nákupu některých komodit, například energií. „Tím jsme dokázali snížit cenu,“ řekl. Podle něj pomohlo i to, že kraj dal nemocnicím před dvěma lety na snížení jejich závazků 140 milionů Kč.

Kraj Vysočina zřizuje pět nemocnic s 2783 lůžky. Mezi jeho zdravotnická zařízení patří také jihlavské dětské centrum, dětský domov v Kamenici nad Lipou a zdravotnická záchranná služba. Celkové výnosy všech těchto zařízení za minulý rok činily 4,19 miliardy Kč. Počty lůžek v krajských nemocnicích se v meziročním porovnání snížily o dvě desítky. Podle krajské statistiky se také o něco zkrátila průměrná doba ošetření pacientů na nemocničním lůžku. Loni činila 6,68 dne.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?